Suđenje za ubistvo Slaviše Krunića odgođeno zbog novih članova Sudskog vijeća

N T.
Suđenje za ubistvo Slaviše Krunića odgođeno zbog novih članova Sudskog vijeća

BANjALUKA - Suđenje za ubistvo biznismena i vlasnika agencije "Sektor Sekjuriti" Slaviše Krunića (48) i njegovog pratioca Žarka Pavlovića (38) koje je danas trebalo da se održi u banjalučkom Okružnom sudu odgođeno je jer su se zamijenila dva člana sudskog vijeća.

U ovom slučaju optuženi su Benedi Đukanović (53),  Emilio Baldo (53) te  bivši radnik „Sektor Sekjuritija" Rodoljub Gajić koji odgovara samo za pomaganje. U zločinu je učestovao i Željko Kovačević koji je ubijen u razmjeni vatre. Osim za ubistvo, terete ih i za pokušaj ubistva Krunićevog vozača Gorana Ilića koji je ranjen u napadu.

Suđenje je ranije u više navrata odgađano zbog bolesti ranijeg člana vijeća, pa je zbog isteka vremena od 30 dana od posljednjeg održanog ročišta u skladu sa zakonom sudski proces počeo iznova.

Republički javni tužilac Snježana Petković pročitala je optužnicu, a zatim je uslijedila rasprava koja je  dovela do odgađanja ročišta. Kako je u postupku protiv optuženih došlo do promjene čak dva od tri člana sudskog vijeća koja su počela suđenje, odbrana je tražila da se nove sudije izjasne da li su u toku sa ovim predmetom, odnosno da li su preslušali audio snimke sa suđenja, jer video zapisa i nema.

Predsjednik vijeća Branimir Jukić zatim je dao pauzu od pet minuta kako bi se konsultovao sa novim članovima  vijeća.

On je po povratku izjavio kako nije zakonska obaveza članova vijeća da se izjašnjavaju o tome da li su u toku ili ne sa predmetom, nakon čega je pozvao advokate optuženih da se izjasne da li su saglasni sa čitanjem izvedenih dokaza.

Advokat prvooptuženog  Đukanovića, Tatjana Savić  istakla da je u svojoj karijeri imala sličnih situacija, te da se vijeće uvijek izjašnjavalo. Savićevu je ujedno interesovalo i kada su  imenovani novi članovi sudskg vijeća, na šta je sudija Jukić odgovorio da su imenovani u septembru ove godine.

- Imamo dva nova člana vijeća i sasvim je logično da se oni upoznaju sa predmetom i nije mi jasno zašto se ne mogu izjasniti o tome da li su se upoznali sa ovim predmetom ili ne - izjavila je Savićeva.

Sudija Jukić je istakao da on ne može da natjera članove vijeća da se izjašavaju ako oni to ne žele.

Savićeva je zatim predložila odgodu, a sudija Jukić je to prihvatio te je rekao da Zakon ne poznaje uslovnu saglasnost, tako da će  suđenje početi ispočetka.

Nakon ove odluke sudije,  u raspravu se uključila republički  tužilac Snježana Petković koje upozorila da su optuženi u pritvoru već dvije i po godine, a da pritvor maksimalno može trajati četiri godine, te da ukoliko suđenje zaista počne ispočetka, postoji bojazan da će optuženi izaći iz pritvora.

- Šta ukoliko mi odložimo suđenje na mjesec dana, pa onda članovi vijeća kažu da su se upoznali sa predmetom, a ustvari nisu - upitao je sudija Jukić.

Advokat Savićeva je zatim istakla da vjeruje o ono što će sudija reći te da se ne može izjašnjavati u ime advokata Dragana Stupara koji danas nije prisutan.

- Odbrana takođe ne želi da idemo u novo suđenje, jer pritvor optuženima traje već dvije i po godine - rekla je Savićeva.

Sudija Jukić zatim je odgodio suđenje za 1. novembar.

Krunić i Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. godine u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša. Đukanovića i Baldu terete da su zajedno sa ubijenim napadačem Željkom Kovačevićem organizovali i pripremili zločin. Gajića terete za pomaganje jer je odao informacije o kretanju svog gazde i obezbjeđenju u zamjenu za oprost duga. Gajić je bio  član ličnog obezbjeđenja Krunićeve supruge i djece.Optužene trete i za pokušaj ubistva Krunićevog vozača Gorana Ilića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana