Suđenje u predmetu "Unikat": Optuženi imali eksploziv sa upaljačem za mine iznenađenja

N. T.
Suđenje u predmetu "Unikat": Optuženi imali eksploziv sa upaljačem za mine iznenađenja

BANjALUKA - Optuženi za uzgoj i šverc narkotika Sanel Š. (32) iz Banjaluke i Danijel T. (36) iz Kostajnice imali su oko 855 grama pentritra te elektronsku detonatorsku kapislu i upaljač za aktiviranje diverzantskih mina iznenađenja koji se može aktivirati na odgođeno vrijeme, utvrdio je sudski vještak Miodrag Piljak koji je vještačio materijal oduzet od optuženih.

On je u banjalučkom Okružnom sudu kazao da obje kapisle pronađene kod optuženih mogu da aktiviraju eksploziv koji su takođe posjedovali.

- Elektronska kapisla se aktivira izvorom struje, dok je diverzantski upaljač specifičan i služi da se eksploziv aktivira na odgođeno vrijeme. Sastoji se od kućišta, žice i kiseline. Kada se aktivira, može proći od četiri do sedam sati prije nego dođe do eksplozije - pojasnio je Piljak.

Osim Sanela Š. i Danijela T, sudi se i Deanu Đ. iz Banjaluke, a sve ih terete da su od 11. februara do 15. jula 2019. uzgajali narkotike u hali u Trnu kod Laktaša, gdje su instalirali specijalnu laboratoriju za proizvodnju droge. Prema optužnici trojac je u toj laboratoriji uzgojio 756 stabljika indijske konoplje. Optužnica Danijela T. i Sanela Š. dodatno tereti da su uzgajali narkotike od početka 2018. do početka aprila 2019. u kući u ulici Janka Veselinovića gdje pronađeno oko 62 grama marihuane. Optužnica Sanela Š. i Danijela T. tereti i za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija. U ovom slučaju bio je optužen i Nenad D. (30) koji je osuđen na tri godine i 10 mjeseci zatvora zbog uzgoja i šverca narkotika na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana