Suđenje sudiji optuženom da je kćerki prodao stan za trećinu vrijednosti: Greška u katastru spriječila malverzaciju

Nebojša Tomašević
Suđenje sudiji optuženom da je kćerki prodao stan za trećinu vrijednosti: Greška u katastru spriječila malverzaciju

BANjALUKA - Rješenje kojim je optuženi sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu Dragan Borovčanin stan vrijedan 55.145 KM dosudio kćerki za svega 18.381 KM nije sprovedeno samo zato jer je ta nekretnina greškom ostala upisana na firmi “Rankom inženjering”, iako je ranije prodata drugome.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu potvrdio svjedok tužilaštva radnik Republičke uprave za geodetsko imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) iz Istočnog Sarajeva Branko Šupić. Pojasnio da je nekretnina bila predmet izvršenja u izvršnom postupku kojem je firma “Željeznica” iz Istočne Ilidže tražila namirenje duga od “Rankom inženjeringa”.

- Sjećam se da je prvo bilo rješenje o izvršenju, a kasnije je stiglo rješenje o dosuđivanju stana na Bojanu Đurović. To sudsko rješenje nije bilo potpuno, jer su nedostajali lični podaci pa smo tražili da bude dopunjeno. Kada je stigla dopuna, upisali smo Bojanu Đurović kao vlasnika nekretnine. Kasnije se otkrilo da je taj stan već prodat fizičkom licu. Bila je greška u katastru. Nije bila tačna evidencija o podacima o nepokretnosti pa se rješenje o upisu vlasnika nije moglo sprovesti - pojasnio je Šupić.

Nakon njegovog svjedočenja Republičko tužilaštvo je izvelo sve planirane materijalne dokaze čime je završilo dokazni postupak.

Odbrana smatra da se radi o nepodobnom pokušaju činjena krivičnog djela, a kao dokaze najavila je i saslušanje stvarnog vlasnika spornog stana, ali i optuženog.

Sudiju Borovčanina optužnica tereti za povredu zakona od strane sudije ili javnog tužioca. Prema optužnici, on je 7. avgusta 2020. u Istočnom Sarajevu, postupajući kao sudija Okružnog privrednog suda u izvršnom postupku na drugom ročištu kćerki nezakonito prodao nekretninu.

Radilo se o stanu od 40,65 kvadrata u Istočnom Novom Sarajevu, a koji je bio u vlasništvu firme “Rankom inženjering” iz Bijeljine. U optužnici stoji da je Borovčanin postupao u namjeri da kćerki pribavi korist i da joj omogući kupovinu jednosobnog stana za trećinu tržišne vrijednosti.

- Sudija je zaključkom direktno prekršio Zakon o izvršnom postupku koji propisuje da kupac nepokretnosti, koja je predmet izvršenja, ne može biti sudija ili lice koje službeno učestvuje u postupku prodaje niti njihov supružnik, ako nije suvlasnik i s njima povezana lica, odnosno preci, potomci, braća, sestre i njihovi supružnici - navedeno je u optužnici. Optuženi je donio nezakonitu odluku o prodaji i dosudi nepokretnosti, istaknuto je u optužnici.

Suspenzija

Sudija Dragan Borovčanin je nakon podizanja i potvrđivanja optužnice suspendovan. Odlukom disciplinskog tužioca, prvostepena komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Borovčanina je udaljila sa dužnosti do okončanja krivičnog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana