Ponovo ukinuta presuda banjalučkim inspektorima

N. T.
Ponovo ukinuta presuda banjalučkim inspektorima

BANjALUKA - Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu kojom su bivši banjalučki inspektori Srđan Radulović (35) iz Banjaluke i Ognjen Stijak (35) iz Kostajnice u ponovljenom postupku osuđeni na ukupno 14 godina i tri mjeseca robije zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom.

- Vijeće je uvažilo žalbe  optuženih i njihovih branilaca i presuda je ukinuta te je predmet vraćen Okružnom sudu u Banjaluci na ponovno odlučivanje - rekla je sekretar Vrhovnog suda  Jelena Despotović.

Ukinutom presudom Radulović je bio osuđen na devet godina, a Stijak na pet godina i tri mjeseca. Ovo je drugi put da se ukida presuda u ovom predmetu.

Pomenuti dvojac do sada je osuđivan dva puta, a u poslednjem ponovljenom postupku smanjene su im kazne. Oni su 2015. godine bilo osuđeni  na 16 godina i pet mjeseci zatvora i  tada je Radulović dobio  11 godina robije, a Stijak  pet godina i pet mjeseci zatvora. Tu presudu je potvrdio Vrhovni sud u martu 2016. godine, ali je Ustavni sud BiH  u martu 2018. godine prihvatio apelaciju optuženih pa je presuda ukinuta i slučaj vraćen na novo odlučivanje. Presuda je ukinuta zbog povrede prava na pravično suđenje korištenjem nezakonitih dokaza. Radilo se o iskazima njihovog kolege iz policije Slavka Đurića, koji pre svedočenja nije oslobođen čuvanja službene tajne, te osuđivanog narkodilera Gorana Bošnjaka, kojeg odbrana uopšte nije ispitala unakrsno, a još je tvrdio da je takav iskaz dao u strahu za svoj život.

Radulović i Stijak su  osuđeni jer su bili dio organizovane grupe koja je preprodavala drogu od 2011. do oktobra 2013. godine. U ukinutoj presudi se navodi da je prodajom rukovodio Radulović koji je angažovao narko-dilera Gorana Bošnjaka da za njih preprodaje drogu. Za potrebe zločinačkog udruženja optuženi su uzimali dio droge zaplijenjene tokom policijskih akcija. Uukinutoj  presudi stoji da su angažovali druga lica da za njih prodaju narkotike  te su tako  Damiru Čudiću i Vladimiru Kesiću davali da za njih prodaju marihuanu. Navodi se da da je Bošnjak za inspektore prodao oko osam kilograma heroina i Raduloviću predao 100.000 KM. Kesić i Čudić prodali su oko 6. 7 kilograma marihuane za 17.000 KM. Oni su drogu prodavali čak i kod Osnovne škole "Branko Ćopić" u Boriku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana