Pet mjeseci zatvora Milomiru Proroku zbog lažnog prijavljivanja sudije

N. T.
Pet mjeseci zatvora Milomiru Proroku zbog lažnog prijavljivanja sudije

BANjALUKA - Notar Milomir Prorok (61) iz Rudog osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na pet mjeseci zatvora jer je lažno prijavio sudiju Okružnog suda Istočno Sarajevo Ranku Mršić da mu je poslala naredbu za pretres njegove imovine.

Presudu je izrekao sudija Blagoja Dragosavljević koji je optuženog obavezao da plati sudske troškove.

Prema presudi  Prorok je  5. februara 2018. godine lažno prikazao da mu je fotografiju naredbe o pretresu njegove imovine putem aplikacije viber poslala sudija Mršić iako je znao  da mu je to poslala druga osoba.

On je policajcima u Istočnom Sarajevu koji su ga ispitivali u okviru istrage ubistva Milana Josipovića 2005. godine, rekao da mu je sudija možda poslala naredbu. Tada im je pokazao fotografiju naredbe sa potpisom sudije Mršić iako je znao da mu naredbu nije poslala sudija,već njegov radnik.On je tako,smatra sud, svjesno lažno prijavio sudiju za zloupotrebu službenog položaja,  a znao je da ga ona  nije kontaktirala putem "vibera". Protiv sudije Mršić je na osnovu njegove prijave vođena istraga za zloupotrebu položaja i obustavljena je kada je utvrđeno da Prorokove tvrdnje nisu tačne. U presudi se još navodi da je Prorok u svom telefonu tehničkom manipulacijom izmijenio ime stvarnog pošiljaoca naredbe kako bi izgledalo da mu je fotografija stigla od sudije Mršić. 

Prorok je u završnoj riječi kazao  da je sve bila igrarija, te priznao da je za pretres svoje imovine i pomenutu naredbu prvo čuo od svog prijatnjelja tužioca Dragana Ninkovića. Kazao je da tužioca nije htio da pominje policiji jer više voli njegovo go... nego sve druge.

- Meni je napakovano da sam učestovao u ubistvu zbog čega su me  pretresali. Tužilac Ninković mi je pozao naredbu i rekao, vidi stari šta ti pakuju. Kada su me policajci ispitivali zbog maltretiranja sam rekao da sam znao za pretres. Kada su me pitali kako, rekao sam im šta mislite da mi nije možda poslala sudija. Mršićevu nikad nisam prijavio za krivično djelo - kazao je Prorork iznoseći završnu riječ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana