Optužnica protiv vođe sektora Granične policije BiH: Službenim kombijem krijumčario migrante

GS
Optužnica protiv vođe sektora Granične policije BiH: Službenim kombijem krijumčario migrante

SARAJEVO - Vođa sektora Granične policije BiH Bogoljub Dačević (49) iz Čajniča optužen je da je za 1.200 evra omogućio krijumčarenje 12 migranata službenim kombijem preko granice, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Osim Dačevića, koga terete za korupciju, optužnica je podignuta i protiv Branislava Blagojevića (27) i Vladimira Matovića (26), a terete ih za krijumčarenje 12 migranta.

Prema optužnici, optuženi Dačević je, dok je obavljao dužnost vođe sektora, nakon dojave da je veća skupina osoba ilegalno ušla iz Crne Gore u BiH, na lokalitetu Bakić, zatekao 12 ilegalnih migranata, državljana Sirije, među kojima je bilo i djece, te umjesto da spriječi ilegalni prelazak granice, službenim kombi vozilom Granične policije, povezo je migrante do mjesta Dragočeva.

U optužnici se navodi da je nakon toga od ilegalnih migranata tražio 1.500 evra, kako bi ih prevezao dalje na područje BiH.

-Migranati su prikupili 1.200 evra, koji su dali optuženom, koji je nakon toga angažovao optužene Blagojevića i Matovića, te im dao dio novca da migrante prevezu prema Sarajevu, te da ih puste iz vozila na području Trnova. Optuženi Dačević je nakon toga službenim vozilom jednim dijelom puta pružao zaštitu vozilima koja su vozili druga dvojica optuženih, nakon čega se vratio u prostorije Granične policije, gdje je podnio lažni izvještaj da je grupa migranata odvraćena od ulaska u BiH – navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Vozila sa ilealnim migrantima, otkrivena su tokom policijske kontrole u blizini Foče.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka i dva stručna vještaka, te prilaganjem više desetina dokanih materijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana