Opet odgođeno suđenje bivšoj direktorki Agencije za bankarstvo RS

Nebojša Tomašević
Opet odgođeno suđenje bivšoj direktorki Agencije za bankarstvo RS

BANjALUKA - Suđenje bivšoj direktorki Agencije za bankarstvo RS Slavici Injac, koju terete za organizovani kriminal u predmetu "Bobar banke", koje trebalo da počne danas u banjalučkom Okružnom sudu je odgođeno jer je član sudećeg vijeća Blagoje Dragosavljević tražio da bude zamjenjen.

- On je imenovan na krivični referat. Zbog toga je tražio zamjenu, a o njegovom zahtjevu biće brzo odlučeno. Današnje ročište zato moramo dogoditi - kazao je predsednik sudećeg vijeća Branimir Jukić.

Ovo je treći put da se suđenje odgađa. Po ulasku u sudnicu Jukić se osvrnuo i upitao "ko je ovdje optuženi", na šta je Injac odgovorila "ja sam".

- Ne izgleda tako, ali jeste - kazao je advokat Adamović.

Tužilac Snježana Petković na to je upitala „Kako to izgedaju optuženi".

Sud BiH je 30. oktobra lani donio odluku kojom se predmet protiv Injac prebacuje u Okružni sud Banjaluka.

Početak suđenja bio je zakazan za 27. februar, ali se tada ispostavilo da nadležno Republičko tužilaštvo uopšte nema optužnice pa je proces morao da bude odgođen. Statusna konferencija održana je u septembru i suđenje je trebalo da počne početkom oktobra, ali i tada je odgođeno. 

Advokat optužene Injac, Vlado Adamović najavio je da će tražiti izuzeće dokaza i svjedoka koji se ne odnose na njegovu klijenticu. 

Optužnicu u predmetu "Bobar banka" Tužilaštvo BiH je podiglo u martu 2017. godine i njom je tada obuhvaćeno 16 osoba.

Stavljeno im je na teret da su djelovali kao zločinačka organizovana grupa koja je finansijskim kriminalom i raznim zloupotrebama načinila štetu od 122,5 miliona KM i dovela do propasti Bobar banke.  

Injac je stavljeno na teret da je još od jula 2009. godine imala saznanja da pomenuta banka posluje s velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela iako je bila dužna.

Optužnica ima više od 60 stranica. Republičko tužilaštvo u ovom predmetu planira da sasluša oko 60 svedoka, tri veštaka kao i da predoči brojne materijalne dokaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana