Opačeku četiri godine robije i obavezno liječenje zbog pokušaja ubistva

Nebojša Tomašević
Opačeku četiri godine robije i obavezno liječenje zbog pokušaja ubistva

BANjALUKA - Državljanin SAD i BiH Vladimir Opaček (28) iz Banjaluke osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva Srđana Jovića, kojeg je ubo nožem.

Presudu je izreklo sudsko vijeće kojim je predsjedavala sudija Snježana Kudrić, a ono je kao olakšavajuću okolnost u obzir uzelo bitno smanjenu uračunjivost Opačeka, kao i to da je djelo ostalo u pokušaju, pa mu je izrečena ublažena kazna.

Vijeće mu je uz zatvorsku kaznu izreklo i mjeru obaveznog liječenja od zavisnosti i čuvanja u ustanovi zatvorenog tipa. Vrijeme koje provede na liječenju biće uračunato u kaznu, a ono će trajati sve dok za tim postoji potreba. Obaček je, prema presudi, obavezan da plati troškove postupka.

Prema presudi, Opaček je u stanju bitno smanjene uračunjivosti 3. januara prošle godine pokušao da ubije Jovića ispred zgrade u ulici Rajka Bosnića u banjalučkom naselju Starčevica.  On je, kako se navodi u presudi, tog dana s nožem u ruci oko 19.17 časova doša u hodik zgrade u kojoj je, u jednom stanu, bio Jović, te ga skriven iza zida kod ulaza čekao oko pola sata. Kada je Jović izašao, Opaček mu je bez ikakvog povoda pritrčao te ga nožem udario u grudi. Specijalista sudske medicine Dalibor Nedić potvrdio je u sudu da je vještačenjem utvrdio da je Jović u napadu zadobio povredu opasnu po život te da je samo hirurška intervencija spriječila fatalan iskhod.

Specijalista psihijatrije Sanja Vukadinović Stojanović utvrdila je da je Opaček u vrijeme počinjenja krivičnog djela imao bitno smanjene sposobnosti da shvati značaj svog djela i upravlja postupcima usljed emocionalno-nestabilnog poremećaja ličnosti, mentalnog poremećaja i poremećaja ponašanja zbog upotrebe opijata i mješovito anksiozno-depresivnog poremećaja.

Njegov branilac Aleksandar Jokić najavio je žalbu na presudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana