Oleg Banda svjedočio o osuđenim članovima kriminalnog udruženja Miljana Vujovića: Otmičari u zatvoru usklađivali izjave

Nebojša Tomašević
Oleg Banda svjedočio o osuđenim članovima kriminalnog udruženja Miljana Vujovića: Otmičari u zatvoru usklađivali izjave

BANjALUKA - Dragan Šarenac i Đorđe Radmilović, osuđeni za učešće u pokušaju otmice vlasnika kafića “NN” u Bileći Petra Bajčetića, koji je kasnije ubijen, dogovarali su se kako da usklade izjave i šta da kažu u tužilaštvu, ali nisu pominjali optuženog Miljana Vujovića (35) iz Bileće koga tužilaštvo tereti za ubistvo Bajčetića.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu kazao svjedok odbrane Vujovića, Oleg Banda koji izdržava zatvorsku kaznu od osam i po godina zbog učešća u pljački novca na autoputu Banjaluka - Gradiška.

- Razgovor između Šarenca i Radmilovića čuo sam dok smo bili u pritvoru, tokom šetnje u zatvorskom krugu. Govorili su ko šta treba da kaže u tužilaštvu i da to što se desilo nije bilo u planu. Šarenac mi je kazao da su ga tukli u policiji i da je pod tim pritiskom dao raniju izjavu - kazao je Banda.

Gavrilo Bjelica, koji je osuđen na godinu zbog učešća u pokušaju otmice Bajčetića, kazao je da nije želio da u tom slučaju lažno svjedoči.

- Nije postojala nikakva grupa. Bio sam na sastanku početkom septembra 2016. gdje su bili Đorđe Radmilović, Srđan Denda i neki Crnogorac. Dogovaralo se da se po nalogu Petra Bajčetića otme Mlađo Zelenović koji je učestvovao u licitaciji hotela u Gacku. Zvao sam Miljana za savjet jer nisam vjerovao njima. On mi je rekao da mu je Zelenović prijatelj. Dogovorili smo se da mu javim kad oni krenu, a da on Zelenoviću dojavi da se skloni. Bajčetić je valjda otmicom htio da povrati 100.000 KM koje je dao Zelenoviću da odustane od licitacije - rekao je Bjelica.

Republički tužilac Svjetlanka Bijelić pitala je Bjelicu zašto to nije rekao dok je davao izjavu kao svjedok.

- Pominjao sam na sudu ovdje, ali me sudija prekinuo - kazao je Bjelica.

Vujovića optužnica tereti da je u septembru 2016. u Bileći organizovao zločinačko udruženje te osmislio otmicu i likvidaciju Bajčetića. Plan je bio da žrtva bude oteta na putu Bileća - Trebinje. Vujović je saznao da će Bajčetić ostati u svom gradu pa je izmijenio plan. S državljaninom Crne Gore Zoranom Orbovićem (36) iz Nikšića, koji je osumnjičen za učešće u tom zločinu, u Bileći su Bajčetića sačekali ispred zgrade gdje je živio i pokušali da ga uguraju u auto. Došlo je do naguravanja i jedan od napadača je sa dva hica iz pištolja pogodio Bajčetića u glavu. On je podlegao na putu prema bolnici u Podgorici. Prema optužnici, Vujevićevom udruženju pripadali su Šarenac, Radmilović, Denda i Bjelica i svi su osuđeni za pokušaj otmice. Oni nisu učestvovali u ubistvu.

Susret

Dragan Šarenac u sudu je danas ispričao da je 19. septembra 2016, kada je ubijen Petar Bajčetić, Miljana Vujovića sreo u Trebinju između 21 i 22 časa. Mimoišli su se autima. Međutim, on je tri puta mijenjao termin susreta sa optuženim, na šta ga je upozorio član sudskog vijeća Pane Gavrić. Drugi svjedok Dejan Mlinarević iz Gruda kazao je da je optuženi kod njega u Mostar došao oko ponoći na dan kada je ubijen Bajčetić i da mu je nudio na prodaju “audi A4”. Kazao je da je Vujović noćio u Buni te da su se opet sutradan vidjeli oko 10 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana