Oduzeti duvan i cigarete u vrijednosti od 180.000 KM

Srna
Oduzeti duvan i cigarete u vrijednosti od 180.000 KM

BANjALUKA - Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH iz regionalnog centra Sarajevo su u odvojenim akcijama oduzeli 1.159 kilograma duvana i 648 paklica cigareta neobilježenih akciznim markicama Uprave, a čija je ukupna tržišna vrijednost oko 180.000 KM, saopšteno je iz ove uprave.

U saopštenju je navedeno da su, postupajući po uputstvima dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, na osnovu ranijih operativnih aktivnosti provedenih na terenu, ovlašteni službenici Uprave izvršili pretrese objekata na dvije lokacije na području opštine Ilidža i oduzeli 919.5 kilograma duvana i 648 paklica cigareta.

"Pomenuti akcizni proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO, a bili su namijenjeni za prodaju na području Kantona Sarajevo", navedeno je u saopštenju.

Iz ove uprave navode da su njihovi ovlašteni službenici, vršeći pojačane aktivnosti na sprečavanju nelegalnog prometa duvana i duvanskih prerađevina, prilikom kontrole vozila na putu Sarajevo-Konjic pronašli i privremeno oduzeli 120 kilograma rezanog sušenog duvana, koji je bio namijenjen za prodaju na crnom tržištu.

Službenici UIO su u saradnji sa službenicima MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona, Policijske stanice Ustikolina, kontrolišući vozila na putu Foča-Goražde, u mjestu Ustikolina, pronašli i privremeno oduzeli 120 kilograma rezanog duvana koji nije bio obilježen akciznim markicama Uprave.

U saopštenju je navedeno da su protiv lica od kojih su privremeno oduzeti akcizni proizvodi pokrenuti odgovarajući postupci pred nadležnim sudovima u BiH.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijalizovanu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD, putem programa EXBS.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH pozivaju građane da na otvorenu besplatnu i potpuno anonimnu liniju 080/02-06-07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana