Nesvakidašnja situacija na suđenju dvojcu optuženom za tešku krađu: Opljačkani molio da izađe iz sudnice

Nebojša Tomašević
Nesvakidašnja situacija na suđenju dvojcu optuženom za tešku krađu: Opljačkani molio da izađe iz sudnice

BANjALUKA - Pustite me da izađem, molim vas, kada su optuženi ne mogu biti u sudnici, kazao je kroz suze svjedok Salko Veljačić u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju Denisu Pašagiću i Hasi Deliću koje terete da su mu ukrali oko 110.000 KM.

Veljačić je najprije želio da čita izjavu i ono što je napisao te da to kaže sudskom vijeću, ali je upozoren da po zakonu ne može, već mora da kaže ono što zna i čega se sjeća bez čitanja napisanog.

- Ovo je na mene i porodicu ostavilo velike traume, imao sam moždani udar. Ne mogu tako da svjedočim - rekao je Veljačić.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić ga je upozorio da ne smije da čita izjave. Svjedok je ponovio da ne može bez čitanja, te je nakon duže rasprave rekao da nije sposoban svjedočiti i dao je sudu medicinsku dokumentaciju o bolesti.

Sudija Jukić je istakao da je ovo veoma neobična situacija koju nije susretao u svom radu i da sve ukazuje da svjedok koji je i oštećeni ne želi da svjedoči, ali će ipak zatražiti da se uradi medicinsko vještačenje kako bi se utvrdila njegova psihička sposobnost.

Advokati optuženih, Rade Ćulibrk i Branko Gudalo prigovorili su dokumentaciji jer je ona iz 2014. godine.

- Događaj za koji se sudi desio se 2018. godine, a dokumentacija iz 2014. godine. Mislim da ovaj svjedok izigrava žrtvu i da je sposoban te da želi da manipuliše sudom i odbija da svjedoči. Ipak, smatram da treba da se vještači da vidimo njegovu sposobnost - rekao je branilac prvooptuženog Pašagića, advokat Ćulibrk.

Advokat Gudalo, koji brani Delića, smatra da je potrebno da se utvrdu da li je svjedok Veljačić bio sposoban i 2018. kada je tužilaštvu dao izjavu.

Sudija Jukić istakao je da će sud narediti vještačenje svjedoka kako bi se utvrdilo da li je sposoban da svjedoči i da li je bio psihički sposoban 2018. godine. Delića i Pašagića optužnica tereti da su 4. juna 2018. godine od Veljačića ukrali torbicu sa oko 110.000 KM.  Navodi se da su ga pratili iz Velike Kladuše do Banjaluke, te da je Pašagić maskiran maramom i kačketom prišao stolu za kojim je sjedio Veljačić u bašti hotela "Bosna" te s njega zgrabio torbicu s novcem i pobjegao. Potom je otrčao kroz dvorište Hrama Hrista spasitelja do Srpske ulice gdje ga je u vozilu čekao Delić pa su zajedno pobjegli u Veliku Kladušu. Iste večeri Delić je pobjegao u Sloveniju, a Pašagić u nepoznatom pravcu. Delić je uhapšen nekoliko dana kasnije, a Pašagić naknadno.

Pio kafu

Salko Veljačić je vlasnik firme "Elvis doo" iz Velike Kladuše i u Banjaluku je na dan krađe dovezao "mercedes" na popravku. Auto je ostavio u servisu i otišao u hotel "Bosnu", u kafić "Mister blek" gdje je pio kafu kada je opljačkan. Torbicu s novcem držao je na stolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana