Lažnim obukama ojadio 20 osoba za 50.000 KM

Nebojša Tomašević
Lažnim obukama ojadio 20 osoba za 50.000 KM

Brčko - Zlatan Latifović (47) iz Maglaja optužen je da je lažnim obukama iz njemačkog jezika prevario 20 osoba za 50.000 KM.

Optužnicu protiv njega podiglo je Tužilaštvo Brčko distrikta, a potvrdio je Osnovni sud u Brčkom. Latifoviću je na teret stavljeno da je počinio krivična djela prevara i falsifikovanje isprave.

Prema optužnici, on je prevarenima obećavao da će ih, nakon što prođu obuku iz njemačkog jezika i polože ispit, zaposliti u Njemačkoj. Lagao im je da ima licencu za obuku i izdavanje uvjerenja o položenim ispitima. Kako bi prevaru sproveo u djelo, Latifović je, navedeno je u optužnici, nagovorio poznanicu G. K. da na svoje ime registruje firmu “Džob centar” u Brčkom preko koje će se sprovoditi obuke. On joj je tom prilikom prikazao lažnu licencu za obuku iz njemačkog jezika i ona ga je poslušala, ne provjerivši njegove tvrdnje, te je registrovala firmu. Nakon registracije, kako stoji u optužnici, Latifović je počeo sa obukom koja je trajala od maja do septembra 2017. godine. Obuku je prošlo 20 kandidata, a u optužnici je navedeno da su polaznici Latifoviću i vlasnici preduzeća “Džob centar” plaćali između 950 i 4.089 KM da bi dobili potvrdu o položenoj licenci za njemački jezik. Optuženi je sa svim kandidatima u ime pomenutog preduzeća zaključio ugovore o obuci iz stranih jezika i provjeri znanja te im je izdavao lažna uvjerenja da su položili “test daf” ispit. To je ovjeravao pečatom “Džob centra”, iako je znao da firma nema ovlašćenja da sprovodi tu vrstu ispita i da nema nikakvu saradnju, niti ugovor sa Test daf institutom iz Njemačke.

Latifović je od ranije poznat po sličnim prevarama, a sumnjičen je i da je falsifikovao službene legitimacije njemačke obavještajne službe BND. Protiv njega je Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona vodilo više istraga zbog prevara i falsifikovanja dokumenata. Latifović je prije nekoliko godina osuđen na uslovnu kaznu zbog prijetnji i ugrožavanja bezbjednosti bivšeg načelnika opštine Maglaj i političkog analitičara Dževada Galijaševića.

- To je osoba koja živi od prevara i protiv njega je Tužilaštvo ZDK imalo između 10 i 12 predmeta zbog krivičnih djela. Riječ je o međunarodnom prevarantu koji je ranije protjeran iz Njemačke. Nemam podatke da li je odgovarao za sve prevare, jer sam nakon što je po mojoj prijavi osuđen zbog ugrožavanja bezbjednosti prestao da se bavim njime. Čuo sam samo da je teško obolio - rekao je Galijašević “Glasu Srpske”.

Kazne

Prema Krivičnom zakonu Brčko distrikta Zlatan Latifović bi zbog prevare mogao da dobije od šest mjeseci do pet godina zatvora. Ovaj zakon za krivično djelo falsifikovanje isprave, koje se takođe stavlja na teret Latifoviću, predviđa novčane ili kaznu zatvora do tri godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana