Istraga o ubistvu sarajesih policajaca krenula ispočetka

Srna
Istraga o ubistvu sarajesih policajaca krenula ispočetka

SARAJEVO - Tužilaštvo Kantona Sarajevo pokrenulo je ispočetka istragu ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u sarajeskom naselju Alipašino polje, čije ubice ni skoro godinu dana od likvidacije nisu otkrivene, saznaje list “Avaz”.

Isti izvor navodi da policija ni nakon godinu dana nije prošašla vozilo kojim su se 26. oktobra 2018. godine na mjesto ubistva dovezle ubice, kao ni pušku iz koje su Šehović i Vujinović brutalno likvidirani.

Prema informacijama “Avaza” od izvora bliskih istrazi, ponovo je formiran tim koji ima zadatak da sve opet “pročešlja” i provjeri sve tragove.

U ovaj tim ponovo su uključeni dva kantonalna tužioca, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Agencije za istrage i zaštitu BiH, a formiran je i istražni centar u zgradi Tužilaštva u kojem se prikupljaju svi podaci.

“Avaz” navodi da to znači da Tužilaštvo nema nijedan čvrst dokaz, te da je evidentno da su tužioci i istražioci, iako je istraga intenzivirana, bili na početku na pogrešnom tragu i da je skoro godinu dana provjera, vještačenja i saslušanja svjedoka bila skoro uzaludna.

Potrošeno je na desetine hiljada maraka na razna vještačenja i provjere, a nije pronađen ni crni “seat leon”, za kojim je policija počela potragu tek nakon četiri dana, a u početku je tragala za crnim “golfom pet”, što pokazuje da je istraga bila “manjkava”.

Do sada nije utvrđeno ni šta je bilo sa automobilom marke “rekston” s blinkerima, koji su građani vidjeli na licu mjesta.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo u pritvoru je zbog ubistva policajaca više od devet mjeseci držalo Srećka Trifkovića, Miloša Obradova, Nedeljka Lizdeka i Stefana Samardžiju sa Pala.

Oni su skoro svi pušteni iz pritvora, a preuzela ih je Policija Republike Srpske, koja ih sumnjiči za ubistva u Banjaluci i druga krivična djela za koja su priznali krivicu.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana