Brutalno nasilje u Visokom: Šestogodišnjeg pastorka tukao crijevom za vodu

Nebojša Tomašević
Brutalno nasilje u Visokom: Šestogodišnjeg pastorka tukao crijevom za vodu

VISOKO - Sokočanin Š. E. nastanjen u Visokom optužen je da je crijevom za vodu pretukao šestogodišnjeg pastorka, sina bivše vanbračne supruge K. M.

Optužnicu protiv njega je podiglo Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona kojom ga tereti za krivično djelo nasilje u porodici, a taj dokument je potvrdio sudija za prethodno saslušanje Opštinskog suda Visoko.

Optužnica tereti Š. E., koji je inače i ranije osuđivan, da je tukao i maltretirao dječaka K. M. početkom juna ove godine na području Visokog. Kako stoji u optužnici, nasilje se desilo u dvorištu ispred kuće u kojoj dječak živi sa majkom i tadašnjim očuhom.

- Optuženi je tukao dječaka, svjestan da će takvim nasiljem ugroziti mir, psihičko zdravlje i tjelesnu cjelovitost oštećenog, što je i htio - navedeno je u optužnici.

Kako je dodato sve je počelo dok je optuženi Š. E. kosio travu ispred kuće. On je, kako stoji u optužnici, bio ljut što mora sam raditi pa je govorio dječaku koji se igrao: “Ništa ne radiš” te ga je više puta ga udario crijevom za vodu po leđima.

Prema optužnici mališanova majka K. M. govorila je mužu da ga ne udara. Dijete je u jednom momentu pobjeglo u naručje majci, koja ga je prigrlila i pokušala da zaštiti.

- I pored toga optuženi je žrtvu udarao crijevom u predjelu leđa, iako je ga je majka K. M. rukama štitila, plakala i govorila: “Prestani napravićeš dijete invalidom”. Od tih udaraca šestogodišnjak je zadobio brojne povrede - stoji su optužnici.

Ovaj slučaj otkriven je nakon nekoliko dana od premlaćivanja djeteta, kada je nepoznata osoba policiji u Visokom prijavila nasilje nad dječakom. Policija je odmah reagovala i nasilnik je tada uhapšena, dječak je pregledan u Domu zdravlja u Visokom 10. juna ove godine.

Prilikom pregleda utvrđeno je da je dječak pretučen i da ima brojne povrede donjeg dijela leđa.

Kazne

Prema Krivičnom zakoniku FBiH optuženog Š. E., ako bude dokazana krivica, čeka zatvorska kazna od jedne do pet godina. Prema ovom zakoniku, kazna se izriče ukoliko je krivičnim djelom teško narušeno zdravlje žrtve ili je učinjeno prema djetetu ili maloljetniku.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana