Bombaš koji je ubio vozača "Autoprevoza" odlukom Ustavnog suda BiH od Vlade RS treba da dobije nadoknadu

Nebojša Tomašević
Bombaš koji je ubio vozača "Autoprevoza" odlukom Ustavnog suda BiH od Vlade RS treba da dobije nadoknadu

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske obavezna je da isplati 1.000 maraka na ime nadoknade za nematerijalnu štetu Željku Stevanoviću koji je osuđen jer je u neuračunjivom stanju bombom usmrtio vozača "Autoprevoza" Boru Topića (55) u Banjaluci.

Ovo je odlučio Ustavni sud BiH koji je djelimično uvažio žalbu Stevanovića i utvrdio da mu je prekršeno pravo na slobodu i sigurnost i to zbog "retroaktivno produžene mjere njegovog prisilnog zadržavanja na liječenju".

- Nalaže se Vladi Srpske da apelantu  u roku od tri mjeseca isplati 1.000 KM na ime naknade nematerijalne štete zbog utvrđene povrede ustavnih prava - navedeno je u odluci suda.

Ustavni sud navodi i da je „neprihvatljivo sa aspekta vladavine prava da se odluke o zadržavanje na prisilnom liječenju apelanta donose sa retroaktivnim djelovanjem kao u konkretnom slučaju", kao i da se ne može smatrati da je to „zakonito". Drugi dio Stevanovićeve apelacije je odbijen.

Stevanoviću je dijagnostifikovana hronična duševna bolest šizofrenija, a on se nalazi na prisilnom liječenju u Psihijatrijskoj klinici Sokolac.

Stevanović je Topića usmrtio u martu 2014. godine kada je ubacio bombu u autobus koji se zasutavio na stanici kod Poljoprivredne škole u Banjaluci.

Eksplozivnu napravu je bacio kroz otvorena vrata u krilo vozača Topića i pobjegao. Uhapšen je dan kasnije u velikoj policijskoj potjeri u kojoj je bio uključen veliki broj policajaca kao i policijski helikopter.

Posljednje sudsko rješenje o prisilnom liječenju, Osnovni sud Banjaluka je donio 2. marta 2020. godine, i to na godinu dana počev od  12. decembra 2019. godine, te je taj retroaktivni period bio predmet  posljednje odluke Ustavnog suda BiH. Takođe, Osnovni sud je tom odlukom odbio prijedlog Stevanovićevog punomoćnika  za nadvještačenje u Zdravstvenoj ustanovi "Vrapče" Zagreb, a gdje je traženo da mu oni utvrde dijagnozu i da li je njegovo liječenje adekvatno, kao i da li je došlo do poboljšanja ili pogoršanja zdravstvenog stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana