Bebu ispustili nakon poroda u fočanskoj bolnici, zadobila frakturu lobanje

Nebojša Tomašević
Foto: Arhiva

TREBINjE - Policija je pokrenula istragu o prijavi protiv ljekara Univerzitetske bolnice u Foči zbog sumnje da je u bolnici povrijeđeno novorođenče, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Prema nezvaničnim informacijama beba je ispala medicinskim radnicima tokom poroda i zadobila je povrede glave.

Portparol Policijske uprave Foča Marijana Elez,  kaže da im je  slučaj prijavljen 20. avgusta, a porod je izvršen dan ranije.

-Dežurni ljekar Kliničkog centra univerziteta  Sarajevo prijavio je da je u navedenu ustanovu dovezeno novorođenče sa povredama u predjelu glave, rođeno u Univerzitetskoj bolnici Foča. Istog dana od strane oca novorođenčeta prijavljen je nesavjesan rad ljekara u Univerzitetskoj bolnici Foča.  O svemu je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje koji je naložio da se preduzmu sve mjere i radnje na dokumentovanju krivičnog djela nesavjesno pružanje ljekarske pomoći-, rekla je Elez.

Prema nezvaničnim informacijama portala UNA beba je ispala babici nakon poroda i zadobila frakturu lobanje na dva mjesta, zbog čega je operisana i nalazi se pod budnim okom ljekara u Sarajevu.

Izvori portala kažu da prvi rezultati istrage ukazuju da je djevojčicu neposredno nakon poroda ispustila babica, te da je pala na pod. Međutim, ono što je nakon toga usljedilo ljekarima ne služi na čast. Navodno su olako prešli preko tog incidenta, a nije isključeno i da su pokušali da prikriju pad. Nikome ništa nisu prijavili, a poslije nekoliko sati zdravstveno stanje novorođenčeta se naglo pogoršalo.

Beba je hitno prevezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Ispostavilo se da ima teške povrede glave, pa je operisana i ukazana joj je neophoda pomoć. Tek su ljekari iz Sarajeva slučaj prijavili policiji, dok su u Foči i dalje ćutali.

Prijavu policiji potom je podnio i otac novorođenčeta, optužujući porodilište fočanske bolnice za nesavjestan rad i ugrožavanje života njegove kćerke.

U Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju UNI je potvrđeno da je pokrenuta istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog šokantnog događaja, odnosno ko je odgovoran za povrijeđivanje bebe i skandalozno ponašanje zdravstvenih radnika nakon toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana