Amelu Sejfoviću deset godina robije zbog bjekstva iz zatvora, osuđeni i pomagači

GS
Amelu Sejfoviću deset godina robije zbog bjekstva iz zatvora, osuđeni i pomagači

SARAJEVO- Amel Sejfović osuđen je na deset godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja mu je omogućila bjekstvo iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Sarajevo 3. septembra 2017. godine, prenosi portal Kliks.

Sejfović, koji je osmislio plan bjekstva i davao upute saučesnicima, uhapšen je 11. septembra 2017. na lokalitetu između Visokog i Kiseljaka.

Dževad Hazić, koji je optužen za organizovani kriminal u vezi sa omogućavanjem bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i za nedozvoljeno držanje oružja, osuđen je na sedam godina zatvora.

Amir Ibrahimi, koji je pomogao Amelu Sejfoviću prilikom bjekstva, osuđen je na pet godina zatvora.

Članovi grupe su svo vrijeme komunicirali šifrovano putem mobilnog telefona i dogovarali detalje bijega.

Tražili su stan u kojem se nakon bijega Sejfović trebao kriti, utvrđivali rute kretanja motora i automobila nakon bijega iz KPZ-a. Nabavili su automatsku pušku kalašnjikov koja je , koja je pronađena prilikom uviđaja u Tušnjićima.

Nabavili su pištolj koji je upakovan u paket i pričvršćen konopcem spušten preko otvorene kupole na krovu KPZ-a u teretanu, a zatim predat medicinskom tehničaru Igoru Milošu kojeg terete da je pištolj čuvao i držao u ambulanti a potom ga predao Sejfoviću kada je ovaj to od njega zatražio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana