Žitarice i povrće donose 586 miliona

Anita Janković Rečević
Žitarice i povrće donose 586 miliona

Banjaluka - Ratari i povrtari u Srpskoj zasijaće ovog proljeća 161.767 hektara obradivih površina, a očekivana vrijednost proizvodnje kukuruza, soje, krompira, kupusa i drugih biljnih kultura trebalo bi da dostigne 586 miliona maraka.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da ukupna očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini premašuje 1,712 milijardi maraka, što je za pet odsto više nego lani, a takva predviđanja, navode, zasnovana su na rastu obima i vrijednosti proizvodnje u ratarstvu. U informaciji o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi, koju je juče usvojila Vlada RS, navedeno je da će se ove sezone pod kukuruzom naći 132.525 hektara, što je za šest odsto više nego lani, dok bi povećanje površina pod industrijskim biljem u odnosu na prethodnu godinu trebalo da bude 11 odsto. Zasadi pod krompirom i drugim povrtarskim kulturama biće na nivou višegodišnjeg prosjeka.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da uslovi za zasnivanje novog ciklusa proizvodnje zavise od vremenskih prilika i raspoloživosti repromaterijala, koji je ove godine nešto skuplji nego lani.

- Prema informacijama sa terena raspoloživost repromaterijalom je zadovoljavajuća a zbog rasta troškova sjetve preduzeli smo stimulativnu mjeru kojom ćemo regresirati sjemenski kukuruz domaćeg hibrida od 15 odsto u odnosu na maloprodajnu cijenu - rekli su u ministarstvu.  

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković kaže da ratari sa traktorima i sijačicama u njive ulaze početkom iduće sedmice, kada se najavljuje toplije vrijeme.

- Ova kiša je više nego dobrodošla, jer smo cijelu jesen i zimu imali nedostatak vlage u zemljištu, a iduće sedmice očekujemo idealne uslove za sjetvu. Krećemo prvo sa sjetvom kukuruza, zatim soje, suncokreta i ostalih jarih kultura. Do većih sjetvenih površina pod kukuruzom doći će baš zbog toga što je jesen bila izuzetno suva i nepovoljna za sadnju ozimih kultura - rekao je Marinković.

Povrtar iz sela Grbavci kod Gradiške ubrzano se priprema za sjetvu paradajza i paprika u plastenicima, koji se protežu na 1.500 kvadrata.

- Zelena salata odavno je stigla i sada je u fazi berbe. Kad oberemo svu salatu krećemo u sadnju paprike i paradajza, što bi trebalo biti već iduće sedmice - rekao je Bavrlić i dodao da je krompir na području Gradiške i Lijevča polja odavno zasijan, kao i luk i pasulj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana