Zeljković: Epidemiološka situacija u Srpskoj nepovoljna, nisu isključene ni strože mjere

Srna
Zeljković: Epidemiološka situacija u Srpskoj nepovoljna, nisu isključene ni strože mjere

BANjALUKA- Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je epidemiološka situacija u Srpskoj i dalje nepovoljna i da je u posljednja 24 časa virus korona potvrđen kod još 180 ljudi od 635 testiranih, dok su 22 osobe preminule.

- Moramo da se pridržavamo mjera i u narednim danima, ovo je bila teška godina, a moramo biti spremni i za iduću . istakao je Zeljković na konferenciji za novinare.

On je naglasio da mjere koje su produžene do 15. januara naredne godine mogu da budu izmijenjene u skladu sa epidemiološkom situacijom, tako da nisu isključene ni strože.

Zeljković je podsjetio da ove mjere podrazumijevaju nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom prostoru, fizičku distancu, ograničavanje privatnih okupljanja na deset lica, a javnih na maksimalno 50 lica.

On je rekao da zdravstveni radnici apeluju na sve građane Republike Srpske da se pridržavaju svih epidemioloških mjera u narednim danima i za vrijeme praznika, te da nema većih okupljanja i kršenja preporuka.

Govoreći o vakcinaciji protiv virusa korona u Republici Srpskoj, Zeljković je rekao da će termin isporuke vakcine, kao i to o kojoj vakcini je riječ biti poznato tek kada Globalna alijansa dostavi podatke.

On kaže da Globalna alijansa treba da dostavi podatke o vakcini koja bude dostupna i na koji način će biti isporučivana.

Zeljković je podsjetio da je sredstva za 400.000 doza vakcina obezbijedila Vlada Republike Srpske i da će vakcinacija biti dobrovoljna i besplatna.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević rekla je da Institut prati situaciju u vezi sa novim sojem virusa korona koji se pojavio, te da je, prema do sada dostupnim podacima, riječ o mutaciji virusa koji ima sposobnost bržeg širenja.

- U budućnosti će sigurno biti ovih mutacija virusa i na taj način virusi izbjegavaju imuni odgovor našeg organizma. Stručnjaci su mišljenja da ova mutacija neće utcati na efikasnost vakcina, niti će novi soj virusa uzrokovati teže kliničke slike - pojasnila je Devićeva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana