Zastave sa ljiljanima - provokacija usmjerena prema Srbima: Bošnjaci u Srebrenici obilježili 1. mart

GS
Foto: RTRS

Bošnjaci u Srebrenici obilježili su deseti put 1. mart, tzv. dan nezavisnosti BiH. Za Srbe u Srebrenici to je dan kao i svaki drugi, a defile Bošnjaka sa zastavama na kojima su ljiljani - provokacija.

U defileu je bio veći broj djece sa BiH i zastavama na kojim su ljiljani. Potpredsjednik SO Srebrenica Miloš Milovanović kaže da je obilježavanje neustavnog datuma provokacija usmjerena prema Srbima.

- Nije u skladu sa zakonom obilježavanje 1.marta. To je njihov praznik i neprihvatljiv je za srpski narod jer je na današnji dan ubijen srpski svat čime je i započeo rat. Vidimo da iz drugih mjesta dolaze u Srebrenicu, znači ciljano da se provocira srpski narod - rekao je Milovanović.

Adem Mehmedović jedan od organizatora defiela kaže da građani već deset godina samoinicijativno organizuju obilježavanje 1. marta, bez institucija i bez želje za provokaciju.

- Želimo jednostavno da obilježimo jedan od najznačajnijih datuma bez bilo kakvih konotacija. Svjesni smo da na nivou BiH sve to nije usklađeno, ali dok je tako, u Srebrenici će biti na ovaj način obilježavano - rekao je Mehmedović

S druge strane, Srbi u Srebrenici današnji dan vide kao svaki drugi. Naglašavaju da je srpski praznik državnosti 9.januar.

U današnjem defileu ulicama Srebrenice učestvovali su mnogi građani koji su autobusima pristigli iz drugih gradova i opština u Srebrenicu.

Prije tri mjeseca u Srebrenici je sa funkcije zamjenika načelnika smijenjen Hamdija Fejtić, zbog učešća u organizaciji obilježavanja 1.marta.

Inicijativu načelnika Mladena Grujičića za smjenu Fejzića podržalo je 12 srpskih odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana