Za sektorske adaptacije na klimatske promjene strategije 2,4 miliona dolara

Srna
Za sektorske adaptacije na klimatske promjene strategije 2,4 miliona dolara

Banjaluka - Zeleni klimatski fond odobrio je u naredne tri godine 2,4 miliona dolara bespovratnih sredstava za izradu sektorskih strategija adaptacije na klimatske promjene, istakli su danas u Banjaluci predstavnici UNDP-a u razgovoru sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić.

Regionalni tehnički savjetnik UNDP-a sa sjedištem u Istanbulu Natalija Olofinskaja rekla je i da je odobravanje bespovratnih sredstava od Zelenog klimatskog fonda za još jedan projekat, osim sredstava koja su dodijeljena za projekat energetske efikasnosti 2017. godine, veliki uspjeh i rezultat dobre saradnje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske i UNDP-a.


Golićeva je navela da su ekstremni klimatski događaji, poput poplava i suša sve češći u Republici Srpskoj i BiH, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Ona je podsjetila da je samo u posljednjih 10 godina zabilježeno pet devastirajućih poplava, kao i da je posljednja poplava iz 2014. godine prouzrokovala na prostoru cijele BiH štetu od četiri milijarde KM ili 15 odsto bruto domaćeg prozvoda, i što je najtragičnije - ljudske žrtve.

Golićeva kaže da je u posljednjih 20 godina zabilježeno povećanje temperature od 0,4-0,8 stepeni Celzijusovih, a do 2030, prema klimatskim modelima, predviđeno je povećanje temperature i do stepena.

"Promjene temperature nose sa sobom i promjene rasporeda padavina, što znači da se ubuduće može očekivati češća pojava ekstremnih poplavnih događaja. Ovim projektom biće omogućeno da ove pojave budu adekvatno praćene, te da se na osnovu pravih informacija realizuju adekvatne mjere prilagođavanja ekstremnim poplavama događajima i smanje štete u sektorima najosjetljivijim na poplave, kao što su poljoprivreda i hidroenergetski sektor", rekla je Golićeva.

Na sastanku je dogovoreno da UNDP i Ministarstvo, kao kontakt institucija za Okvirnu konvenciju UN o klimatskim promjenama za BiH, zajednički rade na pripremi još jednog projektnog prijedloga, koji će se odnositi na unapređenje otpornosti na ekstremne događaje prouzrokovane klimatskim promjenama.

Sa prijedlogom projekta će se aplicirati kod Zelenog klimatskog fonda za bespovratna sredstva u iznosu od 10 do 15 miliona dolara, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana