Vozovi stali na pola sata

Veljko Zeljković
Vozovi stali na pola sata

Banjaluka - Predstavnici osam sindikalnih organizacija koje djeluju u okviru “Željeznica Republike Srpske” održali su juče polučasovni štrajk upozorenja.

Štrajk je održan iako je uprava ovog preduzeća krajem prošle sedmice pristala da se danas sastane sa predstavnicima radnika.

Sindikati su nezadovoljni zbog neusaglašavanja i nepotpisivanja Kolektivnog ugovora do 15. septembra, načina restrukturiranja ŽRS, umanjenja plata za avgust, te neizvjesnosti u vezi sa realizacijom kredita Svjetske banke.
Podršku željezničarima dala je Konfederacija sindikata RS, čiji je potpredsjednik Božo Marić rekao da je zadovoljan što su sindikati koji djeluju na ŽRS jedinstveni u svojim zahtjevima.

On je naveo da su predstavnici Konfederacije 5. septembra na sastanku sa Vladom Srpske dobili obećanje da će do 15. septembra biti zaključen pojedinačni kolektivni ugovor, kao i ispunjeni ostali zahtjevi, što do sada nije urađeno.

Predstavnici sindikata se nadaju da će na sastanku sa Upravom doći do dogovora, u suprotnom kod radnika postoji velika podrška za organizovanje protesta.

Komentarišući navode o umanjenju plata zaposlenih, iz uprave ŽRS poručuju da u postupku izdavanja aneksa ugovora o radu, u svrhu usklađivanja plata sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o radu, istim aneksima je, osim uvećanja plate za porez na dohodak, određenom broju radnika izvršena dodatna korekcija uočenih grešaka kod ranijih koeficijenata.

Kako su naveli, utvrđeno je da su ti radnici imali koeficijente koji nisu odgovarali radnim mjestima na koja su raspoređeni. Ističu da je sve izvršeno u skladu sa zakonom i jednakim postupanjem prema svim zaposlenima, shodno odredbama Zakona o radu RS i primjedbama Glavne službe za reviziju.

- Kada je riječ o povećanju plate u iznosu od 30 KM po odluci Vlade RS, ona je za avgust obračunata u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o radu i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak - istakli su iz ŽRS.
Pojašnjavaju da je u skladu sa tim propisima svim radnicima avgustovska plata uvećana srazmjerno obračunatom porezu, odnosno radnici koji su primili platu između najniže plate i 500 KM nisu mogli ostvariti povećanje plate od 30 KM, nego je to povećanje iznosilo od 27 KM do 30 KM, srazmjerno porezu sadržanom u plati.

Kada je u pitanju struktura kreditnih sredstava Svjetske banke, iz ŽRS su rekli da je od 51,3 miliona evra ovog kredita 42,7 miliona evra predviđeno za finansijsko restrukturiranje, a što obuhvata isplatu zaostalih dugovanja.

Kako je navedeno, ova finansijska sredstva još nisu operativna i još uvijek se ne nalaze na posebnom računu u banci.
Dogovor ili protest

Ukoliko sindikat i Uprava Željeznica Republike Srpske ne postignu dogovor, 4. oktobra će pred Upravnom zgradom ovog javnog preduzeća u Doboju, sa početkom u 14 časova, biti organizovan veliki protest radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

U Srpskoj rođeno 25 beba
U Srpskoj rođeno 25 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana