Vođe “šetača” u maju prijavljene za izbore

Vedrana Kulaga
Vođe “šetača” u maju prijavljene za izbore

Banjaluka - Nakon što su se funkcioneri PDP-a i SDS-a povukli iz prvih redova protesta zbog izgradnje stambeno-poslovnog objekta na zelenoj površi kod “Medicinske elektronike” u Banjaluci, vođe “šetača” uključili su se u politiku, prijavivši se za lokalne izbore sa listom “Svi za Banjaluku”.

Lista, za koju njeni članovi kažu da je građanska inicijativa, zvanično je verifikovana 19. juna, a na listi se nalazi sedam kandidata za odbornike u Skupštini grada.

To su stomatolog Branislav Račić, bivši novinar Milorad Labus, frontmen grupe “Afrodizijak” Rene Rajković, student Fakulteta političkih nauka Borjana Ivić, pravnik Željko Gajić, kao i apsolvent Medicinskog fakulteta i član Savjeta Mjesne zajednice (MZ) Starčevica Dražen Milosavljević i aktuelni predsjednik MZ Starčevica Branislav Vučić-Vučko.

Lista “Svi za Banjaluku”, na svojoj fejsbuk stranici, objavila je da učestvuje na izborima, a postavili su i fotografije ispred  Centralne izborne komisije (CIK) gdje su još u maju (prije početka protesta za navodni Picin park) predali listu za učešće na lokalnim izborima.

Iako navode da nisu politička stranka, nego građanska inicijativa, njihovo učešće na izborima jasno potvrđuje o čemu je riječ.

Kako su sami napisali “Svi za Banjaluku" je naziv liste nestranačkih (nezavisnih) kandidata, prijavljenih na lokalne izbore u oktobru.

- Mi smo svakodnevno kod Hrasta, ali nigdje to ne ističemo, niti zloupotrebljavamo proteste. A iz istih razloga smo svakodnevno tamo iz kojih smo formirali i listu nezavisnih kandidata - napisali su.  

CIK BiH je ovjerila prijavu liste “Svi za Banjaluku” i oni su nova politička stranka koja učestvuje na izborima koji su zakazani za 7. oktobar.

Branislav Račić, nosilac liste, u petak je bio prisutan na  pres konferenciji “šetača”.

Na toj pres konferenciji uglavnom su ponovili da nisu zadovoljni izvještavanjem “Glasa Srpske”.

Miodrag Dakić iz Centra za životnu sredinu rekao je da stanovnici traže informacije koje bi pokazale da li je sve što se dešava u vezi sa tom izgradnjom legalno.

- Već imamo dosta dokaza koji ukazuju da su prekršeni zakoni i da institucije Srpske štite investitora Milu Radišića - rekao je Dakić i dodao da su na skupštini grada Banjaluke u petak tražili od odbornika da počnu da zastupaju interese stanovnika Banjaluke. 

- Velike primjedbe imamo, a “Glas Srpske” nas je svojom neprofesionalnošću natjerao da se obratimo Vijeću za štampu - rekli su.

Na Fejsbuk grupi “Svi za Banjaluku” potom je objavljeno da je policija poslije presa legitimisala nosioca liste, a on je napisao da će “šetače o tome informisati u 19 kod hrasta”.

Krsmanović

Jedan od najuprnijih “šetača za Picin park” u Banjaluci, koji ne propušta okupljanja, je i generalni sekretar SRS RS Mladen Krsmanović.

Na parlamentarnim izborima, koji su održani 2010. godine, bio je nosilac kompenzacione SRS RS.

Krsmanović je novinar, bivši direktor agencije SRNA.

Živi u Bijeljini.

Prijava “Glasa Srpske”

Zbog uvreda i prijetnji smrću novinarima “Glasa Srpske” na Fejsbuk grupi “Spasimo Picin park” urednici, novinari i svi zaposleni u “Glasu Srpske” u srijedu su predali krivičnu prijavu ministru i direktoru policije RS i Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

Prijava je uredno zaprimljena i protokolisana, ali još nemamo informacija o njenoj sudbini, jer redakciju “Glasa Srpske” niko od njih nije kontaktirao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana