Višak stotine željezničara

Marijana Miljić
Višak stotine željezničara

Banjaluka - RS treba ulagati u teretni željeznički saobraćaj, putnički ukinuti, a broj zaposlenih u "Željeznicama" u idućih deset godina svesti na 1.300.

Ti prijedlozi koji bi najvećeg gubitaša u Srpskoj trebalo da dovedu do stabilne kompanije navedeni su u planu restrukturiranja "Željeznica RS" koji je kreirala Svjetska banka i u petak predstavila Vladi RS. Delegacija Svjetske banke prezentovala je na radno-konsultativnoj sjednici Vlade dokument u kojem je predočena analiza stanja u "Željeznicama" i moguće opcije za restrukturiranje ovog javnog preduzeća.

Zaključak Svjetske banka je da je stanje u oblasti teretnog saobraćaja veoma dobro i na nivou sličnih preduzeća u drugim evropskim zemljama.

- Prijedlozi koji se tiču mogućnosti unapređenja u ovoj oblasti odnose se na zadržavanje postojećeg stanja ili otvaranje tržišta za prisustvo trećih operatera, što bi dovelo do povećanja konkurentnosti - naveli su stručnjaci Svjetske banke.

S druge strane poručili su da je putnički saobraćaj nerentabilan i neodrživ.

- Vladi je predloženo ukidanje putničkog saobraćaja, ali i druge dvije opcije, odnosno da prevoz putnika opstane u sadašnjem stanju ili pak da ulaganjem bude poboljšan kvalitet usluga - navedeno je u saopštenju Vlade.

Najveća boljka "Željeznica" je prekomjeran broj zaposlenih, a Svjetska banka je predložila da bude smanjen prirodnim odlivom do 2025. na 2.200 ili pak ranim restrukturiranjem u idućih deset godina na 1.300. "Željeznice" trenutno imaju više od 3.100 radnika.

Kada je riječ o finansijskom pospremanju predloženo je odvajanje uprave "Željeznica" od infrastrukture ili računovodstveno odvajanje sa nezavisnim računima i međusobnim ugovornim odnosima. Svjetska banka je na prezentaciji iznijela zaključke višemjesečne analize i svoja viđenja procesa restrukturiranja. Na Vladi je odluka na koji način će restrukturirati ovo preduzeće.

Trninić

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je da se stavovi Vlade slažu sa onim što su iznijeli stručnjaci Svjetske banke.

- Svjetska banka je ponudila i pomoć pri izradi akcionog plana restruktuiranja "Željeznica RS". Do kraja godine biće usvojen taj dokument tako da bi početkom iduće godine mogli početi sa sređivanjem stanja u ovom preduzeću - naveo je Trninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

U Srpskoj rođeno 25 beba
U Srpskoj rođeno 25 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana