Virus agresivniji, ali stanje nije alarmantno

Anita Janković-Rečević
Virus agresivniji, ali stanje nije alarmantno

Banjaluka - U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS trenutno se liječe 52 osobe oboljele od gripa, a ljekari ističu da, iako je virus agresivniji nego inače, nema mjesta panici.

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Peđa Kovačević istakao je da grip pogađa populaciju svake godine, te da dešavanja u ovoj sezoni nisu ništa novo.

- Tokom ove sezone smo primijetili veći broj oboljelih sa teškim respiratornim infekcijama koje su zasnovane na gripu i istina je da je virus agresivniji, ali sličnu situaciju smo imali i 2009, 2010. i 2015. godine, tako da nema mjesta panici - rekao je Kovačević.

On je istakao da je 80 odsto pacijenata koji su preminuli od gripa u UKC-u bolovalo od vrlo teških bolesti, najčešće malignih i hroničnih oboljenja koja su im obarala imunitet.

- Većina preminulih su stariji, a u našoj ustanovi je preminula i bolesnica u 32. godini koja je bolovala od jetrene insuficijencije, teške i neizlječive bolesti. Na liječenju je trenutno i jedan mladić koji je 1989. godište - rekao je Kovačević i dodao da je jedan od razloga zašto ove sezone imaju povećan broj pacijenata taj što su prelaskom u nove prostorije značajno poboljšani uslovi za liječenje, pa regionalne bolnice teške pacijente šalju u UKC.

Generalni direktor UKC RS Vlado Đajić istakao je da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi do sada od virusa gripa liječena ukupno 193 pacijenta, od kojih je 18 preminulo.

- To čini 9,3 odsto, što je ispod prosjeka smrtnosti u mnogo savremenijim i značajnijim medicinskim centrima u Evropi i svijetu. Situacija nije alarmantna - rekao je Đajić i dodao da će u petak biti održan sastanak direktora svih bolnica u Srpskoj i ministra zdravlja i socijalne zaštite u vezi sa trenutnom situacijom.

Načelnica Jedinice intenzivnog liječenja Neurološke klinike u Univerzitetskom kliničkom centru Ljubljane Nataša Milivojević, koja je u Srpsku došla da obučava ljekare u UKC-u, istakla je da je nivo liječenja u banjalučkoj zdravstvenoj ustanovi vrlo visok.

- Uslovi liječenja u Banjaluci i Ljubljani su slični. I ovdje se koriste sve raspoložive metode - rekla je Milivojevićeva i istakla da je virus gripa i u Ljubljani trenutno na vrhuncu, te da ima dosta oboljelih.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, u RS je od posljedica gripa preminulo 30 pacijenata, a od respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu ove sezone je liječeno više od 58.000 osoba.

Uslovi liječenja

Vlado Đajić je istakao da je preseljenjem u nove prostorije UKC RS dobio daleko bolje uslove za liječenje bolesnika.

- Broj kreveta na intenzivnoj njezi je sa osam povećan na 28, a na raspolaganju imamo i 16 respiratora, za razliku od ranije kada ih je bilo sedam. Jedini smo u BiH koji imamo i takozvana vještačka pluća i ti podaci govore da pacijentima možemo pružiti najbolji mogući tretman - naveo je Đajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana