Vikendice za prvi maj rezervisane još lani

Danijela Bajić
Vikendice za prvi maj rezervisane još lani

BANjALUKA - Stanovnici Srpske, ali i oni koji dođu iz dijaspore, a planirali su da vaskršnje ili prvomajske praznike provedu u nekoj vikendici daleko od gradske vreve, teško će naći dobru ponudu jer je, tvrde vlasnici, većina takvih objekata za nadolazeće dane bukirana još prošle godine.

Cijena iznajmljivanja vikendice po danu kreće se od 50 pa do nekoliko stotina maraka, zavisno od broja gostiju i sadržaja. U tim vikendicama obično može boraviti jedna porodica, dok se na nekim lokacijama mogu naći i prostrane kuće sa bazenima i raznim dodatnim sadržajima, pa je za boravak u takvim vilama potrebno izdvojiti i do 1.000 maraka dnevno.

Ove godine, kažu vlasnici vikendica, ima i mnogo stranaca koji zovu više nego ranijih godina i traže prigodnu vikendicu za odmor.

Vlasnik jednog vikend naselja u blizini Pala kaže da kod njega mjesta za kraj aprila i početak maja više nema.

- Za Prvi maj smo već izdali vikendice i gosti su smještaj rezervisali još prije nekoliko mjeseci - kazao je Nikola, čiji je telefon ovih dana usijan zbog poziva građana, ali i stranaca koji žele da nadolazeće praznike provedu u prirodi. On kaže da tokom ljeta u posljednjih nekoliko godina ima dosta gostiju i iz arapskih zemalja.

Zadovoljno ruke trljaju i vlasnici vikendica na području Teslića, gdje je kod pojedinih smještaj za proslavu Međunarodnog praznika rada rezervisan još prošle godine.

Jedan od njih je i Miladin Aleksić koji kaže da rezervacija ima do oktobra.

- Uglavnom vikendicu iznajmljujem ljudima koje poznajem, iako zovu sa svih strana. Višegodišnja neizvjesnost zbog korone i ekonomski potresi doveli su do toga da u prirodu i na selo sada idu svi, pa i oni koji inače nisu imali tu naviku - rekao je Aleksić.

Bojana Petković iz okoline Banjaluke kaže da ranijih godina nije mogla ni sanjati da će imati pune ruke posla.

- Vikendicu sam naslijedila od babe i radi svoje porodice sam je sredila da imamo gdje otići vikendom. Međutim, kada se pojavila korona i vikendice postale enormno popularne, odlučila sam da krenem sa iznajmljivanjem. Sada imam gostiju gotovo cijelo ljeto, a navala za prvomajske i vaskršnje praznike je iznad očekivanja - kazala je Petkovićeva. 

Seoski turizam ništa manje nije popularan ni na području Hercegovine, gdje sve vrvi od turista.

- Ljudi svakodnevno zovu da rezervišu vikendicu za praznike, jer je priroda predivna. Moj objekat za izdavanje nalazi se na nadmorskoj visini od 1.100 metara, a hladovina i borovina daju poseban ugođaj. Uglavnom prostor iznajmljujem porodicama sa djecom - kazala je Trebinjka Maja S.

Traganje

Banjalučanka Marija Đogo kaže da danima pokušava da pronađe odgovarajuću vikendicu gdje bi sa društvom provela praznike.

- Ni sama ne znam koliko sam brojeva okrenula, ali uzalud. Ili je rezervisano ili cijena nije realna - kazala je Đogo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana