Veće plate za nastavnike u javnim visokoškolskim ustanovama

Srna
Veće plate za nastavnike u javnim visokoškolskim ustanovama

Banjaluka - Prijedlogom zakona o platama zaposlenih u visokom obrazovanju i oblasti studentskog standarda, koji Narodna skupština razmatra po hitnom postupku, predloženo je povećanje platnih koeficijenata za sve nastavnike, saradnike i ostale raspoređene na radna mjesta sa visokom stručnom spremom /VSS/ u javnim ustanovama u ovoj sferi.

"Ovaj zakon se donosi sa ciljem izjednačavanja plata zaposlenih sa VSS u oblasti obrazovanja sa platama zaposlenih u drugim oblastima javne uprave", naveo je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević, obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona.

On je ocijenio da se povećanje ličnih primanja svakako može cijeniti kao mjera od opšteg interesa za Srpsku.

U obrazloženju ovog prijedloga zakona rečeno je da plate, zajedno sa faktorima kao što su radni uslovi, napredovanje u karijeri i mogućnosti za stručno usavršavanje, igraju značajnu ulogu u osiguravanju da zaposleni u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda budu zadovoljni i dovoljno motivisani da nastave da obezbjeđuju visok kvalitet u cjelokupnoj oblasti visokog obrazovanja.

Vlada Republike Srpske je prijedlog ovog zakona ranije utvrdila po hitnom postupku imajući u vidu Memorandum o zajedničkim mjerama za period od 2018. do 2020. godine, zaključen 18. decembra 2017. godine između Vlade i Saveza sindikata Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana