“Utrogestan” treba staviti na listu besplatnih lijekova

A. J. R.
“Utrogestan” treba staviti na listu besplatnih lijekova

Banjaluka - Grupa majki iz Republike Srpske pokrenula je inicijativu da najčešće propisivani medikament za čuvanje trudnoće, “utrogestan”, bude uveden na A listu s obzirom na to da je ovaj lijek u FBiH i Srbiji besplatan.

- Apsurdno je da jedino trudnice u Srpskoj plaćaju taj prijeko potreban lijek, i to po cijeni od 15 KM za kutiju, a većini trudnica je potrebno više od tri kutije mjesečno. U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da nikada nisu dobili zahtjev da “utrogestan” bude stavljen na listu besplatnih lijekova - rekla je pokretač ove inicijative i autorka “Fejsbuk” stranice “Moje dijete - časopis za roditelje”, Jelena Bjelica, čiju je ideju podržalo više hiljada žena iz RS. Istakla je da uputila molbu Udruženju ginekologa RS, Farmaceutskoj komori i nosiocu odobrenja za stavljanje lijeka u promet da zatraže od Fonda zdravstva da ovaj lijek stave na listu besplatnih lijekova.

- Nadležni stalno pričaju o pronatalitetnoj politici, a ovo pitanje nije riješeno - rekla je Bjelica i dodala da se za čuvanje trudnoće u vanbolničkim uslovima koristi i lijek “dufaston”, koji je na B listi i plaća se u pola cijene. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana