Uskrs donosi mir i ljubav

Anita Janković-Rečević
Uskrs donosi mir i ljubav

Banjaluka - Katolički vjernici u BiH i širom svijeta dočekuju najveći hrišćanski praznik Uskrs, koji će proslaviti u nedjelju u krugu porodice i duhu solidarnosti, mira, radosti i ljubavi.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u uskršnjoj poruci vjernicima je poručio da se ne boje života, nego da prihvataju i odgajaju djecu s vjerom i ljubavlju.

- Ne plašimo se svoje zemlje, jer se isplati u njoj ostati i za nju se boriti. Ne popuštajmo zlu, volimo svoje i poštujmo tuđe - rekao je Puljić.

Istakao je da mu je, kao nadbiskupu, teško da se obraća svima na isti način, jer je svjestan da u BiH "sit gladnog ne razumije, a gladan situ ne vjeruje".

- Svako vrijeme ima svoje svjedoke, ali ga siromašni drugačije doživljavaju od bogatih, bolesni različito od zdravih. Drugačije gleda na ovaj svijet čovjek koji nema novca da plati ogrev, a drugačije onaj koji kupuje skupocjeni automobil - naglasio je Puljić.

Proslavu najvećeg hrišćanskog praznika katolici su počeli u petak kada je u katedralama obavljena pobožnost "Križnog puta" čime započinje obilježavanje Velikog petka. Župnik crkve Svetog Ante Padovanskog" u Prnjavoru Vlado Lukenda kaže da na ovaj dan u crkvi nema mise niti zvonjenja.

- To je jedini dan kada je najstrože naređen post - rekao je Lukenda i dodao da vjernici u crkvu dolaze i na Veliku subotu, a običaj je da se na taj dan blagosiljaju uskršnja jela koja donose vjernici.

Čestitke povodom Uskrsa katoličkim vjernicima uputili su i zvaničnici RS i BiH poželivši im da praznik proslave u miru, sreći i blagostanju u krugu porodice i prijatelja.

Predsjednik RS Milorad Dodik čestitke povodom Uskrsa uputio je nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću, biskupu banjalučkom Franji Komarici, sveštenstvu i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti uz želju da praznične dane dočekaju u dobrom zdravlju i duhovnom miru.

- Neka Hristovo uskrsnuće, praznik koji slavi novi život, vjeru i nadu u bolje sutra, bude nadahnuće za jačanje međusobnog razumijevanja, solidarnosti i tolerancije među ljudima i narodima - navedeno je u Dodikovoj čestitki.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović katoličkim vjernicima je poželjela da Uskrs proslave čineći dobra djela na putu međusobnog razumijevanja i uvažavanja, njegujući hrišćanske vrijednosti. Čestitke je uputio i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović sa željom za mir, zdravlje i srećnu proslavu praznika. 

Pesah

Brojni zvaničnici u petak su čestitali svim Jevrejima u RS i BiH Pesah, praznik proljeća, beskvasnog hljeba i dobijanja Tore - deset Božijih zapovijesti.

- Proslava jednog od najvećih jevrejskih praznika u znak sjećanja na izbavljenje iz viševjekovnog misirskog ropstva podsjeća na važnost univerzalnih civilizacijskih vrijednosti na kojima se gradi povjerenje, međusobno uvažavanje, solidarnost i tolerancija među ljudima i narodima - naveo je u čestitki predsjednik RS Milorad Dodik. Čestitke su uputili i član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, premijerka RS Željka Cvijanović i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana