Upisna groznica trese buduće brucoše

Danijela Bajić
Foto: Arhiva

BANjALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Svršeni srednjoškolci koji obrazovanje žele da nastave na nekom od javnih fakulteta u Republici Srpskoj već pripremaju dokumenta, jer prijavljivanje kandidata za upis na prvi ciklus studija počinje 24. juna.

Nedoumice i predrasude je potrebno ostaviti po strani, kažu profesori, jer na fakultetima ima novih studijskih programa, zbog čega se prije upisa potrebno dobro informisati. 

Prema konkursu za upis studenata u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2024/2025. godini na javnim visokoškolskim ustanovama, buduće brucoše čeka 4.465 indeksa. 
Univerzitet u Banjaluci na prvi ciklus studija planira da upiše 2.640 studenata, od čega njih 1.882 na budžet i 381 na samofinansiranje. Mjesta ima i za 302 strana studenta i 75 vanrednih.  

Najviše mjesta, kada je u pitanju Univerzitet u Banjaluci, tradicionalno i ove godine nudi Medicinski fakultet i to 575, zatim Elektrotehnički 226, dok Ekonomski nudi 224 indeksa za brucoše. 

- Prijava kandidata na prvi ciklus studija na sve fakultete može se izvršiti i elektronskim putem na portalu upis.unibl.org. Kandidati koji konkurišu elektronskim putem u obavezi su originalna dokumenta predati prilikom upisa - istakao je portparol Univerziteta u Banjaluci Dario Stanković i dodao da su prijemni ispiti na većini fakulteta zakazani za 1. jul u devet časova. 

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Banjaluka Zoran Đurić istakao je za “Glas Srpske” da i ove godine očekuje veliko interesovanje kandidata za upis na jedan od studijskih programa, za zanimanja koja su tražena na tržištu.  

- Studentima na izbor dajemo tri studijska programa, odnosno računarstvo i informatika, zatim elektronika i telekomunikacije, te energetika i automatika - kazao je Đurić i pozvao studente da ostanu studirati u Srpskoj, gdje će steći bolja znanja nego na nekim evropskim univerzitetima.

Kvalitet rada najbolje se, istakao je on, vidi po vrhunskim rezultatima koje studenti ovog fakulteta postižu na različitim takmičenjima. 

Univerzitet u Istočnom Sarajevu planira ove godine da upiše 1.825 brucoša, od čega njih 1.214 na budžet i 193 na samofinansiranje. Mjesta ima i za 296 stranih studenata i 122 vanredna. 

- Imajući u vidu činjenicu da srednju školu ovog ljeta završava još manje srednjoškolaca nego lani, kao i da mnogo njih studije upisuje u inostranstvu, bićemo zadovoljni ako ne zabilježimo pad. Naravno, bili bismo presrećni da upišemo više brucoša nego lani, ali plašim se da to u ovakvoj situaciji baš i nije realno očekivati iako do sada nikad nismo imali bolju upisnu kampanju - kazao je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić.

Dodao je da ga posebno raduje što će se ove godine na Medicinskom fakultetu u Foči upisati peta generacija studenata koji predavanja slušaju na engleskom jeziku. 

- To je jako važno za naš univerzitet i Srpsku, ali ja bih bio mnogo srećniji da upisujemo više domaćih studenata, iako su nam i stranci i te kako važni. Oni su najbolji ambasadori univerziteta u Srpskoj - kazao je Kulić.

Drugi i treći ciklus

Prijave za upis na drugi i treći ciklus studija na univerzitetima trajaće od 24. juna do 4. oktobra, a kandidati se mogu i elektronski prijaviti, dok će originalna dokumenta moći dostaviti na upisu.

- Nadam se da ćemo u nekom od narednih rokova uspjeti završiti akreditaciju za novi zajednički studijski program “Istorija ratova, ratnih zločina i genocida u 20. vijeku” na trećem ciklusu studija, koji bi trebalo da se izvodi na Filozofskom fakultetu u Palama i Filozofskom fakultetu u Banjaluci - kazao je Milan Kulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana