Okrugli sto: UN ne smiju biti predmet zloupotrebe lobističkih grupa

Srna
Okrugli sto: UN ne smiju biti predmet zloupotrebe lobističkih grupa

BANJALUKA - Ujedinjene nacije (UN) ne smiju biti predmet zloupotrebe lobističkih grupa i određenih zemalja i zadatak akademske zajednice u Republici Srpskoj je da nastavi da istražuje istinu o događajima u proteklom ratu, poručeno je sa okruglog stola posvećenog najavljenoj rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Milijana Buha istakla je da rezolucije Generalne skupštine UN imaju karakter političkog akta i mogu služiti kao sredstvo političkog pritiska na države, ali nemaju pravno dejstvo u međunarodnom krivičnom pravu.

Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci koji je organizator okruglog stola, istakao je da je cilj da akademska zajednica zauzme stav o svim bitnim pitanjima za Republiku Srpsku, a da je najavljena rezolucija izazvala posebnu pažnju dva javna univerziteta.

“Postoji niz pitanja o kojima ćemo danas govoriti i zaključivati. Osnovna pitanja su ratni zločini i njihova kategorizacija. Nažalost, zločini nad Srbima u prošlosti nisu na adekvatan način kategorisani niti osuđeni od međunarodne zajednice, pogotovo UN”, rekao je Gajanin novinarima u Banjaluci prije početka okruglog stola.

On je dodao da postoji niz drugih pitanja, među kojima je i to da li je pokretanje takve rezolucije u skladu sa pravnim normama i da li je relevantno insistiranje na donošenju takve rezolucije od država koje su u svojoj prošlosti činile ratne zločine.

“Da li je Generalna skupština ovlaštena od Savjeta bezbjednosti UN da o tako važnom pitanju donosi odluke i da li UN upravo sada treba da raspravlja o takvim pitanjima s obzirom na dešavanja na globalnom nivou”, upitao je Gajanin.

Dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Vladan Bartula rekao je da predstavnici akademske zajednice, koji istražuju istinu, žele da poruče da su uvijek za istinu, koja je uvijek ista.

“Ta istina treba da nam pokaže i zločine i zločince i da uvažimo svako stradanje, ali i da pokažemo da ne prihvatamo ovo nametanje da je samo srpski narod počinio zločine, jer znamo da to nije tačno”, istakao je Bartula.

On je izrazio bojazan da se iza ove priče krije ideja da se Srbima ukine pravo na žrtvu i da se genocid nad srpskim narodom izbriše iz istorije.

Prodekan za nastavu na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Vuk Vučetić rekao je da je cilj današnjeg okruglog stola da akademska zajednica jasno kaže da ova rezolucija, iako nema pravno, može dodatno negativno da utiče na imidž srpskog naroda u svijetu.

“To je kontinuitet negativnog odnosa prema srpskom narodu. Očekujem da ćemo iz različitih uglova danas sagledati ovaj problem”, dodao je Vučetić.

Asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Siniša Simikić rekao je da je rezolucija neprihvatljiva i da nema ni legitimitet, niti legalitet.

Prema njegovim riječima, indikativno je i što rezolucija dolazi u zanimljivom istorijskom trenutku pritisaka na Republiku Srpsku koji su počeli pitanjem prenosa imovine na nivo BiH, zatim nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH.

“I ako bude usvojena rezolucija, to neće uticati na Republiku Srpsku. Akademska zajednica treba da nastavi da radi na istraživanju istine o Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer ćemo samo tako prikazati svijetu šta se desilo i da su žrtve bile na svim stranama”, naglasio je Simikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana