U Zenici otvorena izložba radova kaligrafije

Srna

ISTOČNO SARAJEVO - U Galeriji Sinagoge u Zenici večeras je svečano otvorena izložba radova pravoslavne i islamske kaligrafije, koji su nastali na radionicama u ovom gradu i Bihaću u okviru projekta “Upoznaj zemlju da bi je volio”.

Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske “Sveti Petar Sarajevski” iz Istočnog Sarajeva, koji je idejni tvorac projekta, organizovao je ovu izložbu u saradnji sa Odborom za međureligijsku saradnju u Zenici.

Cilj projekta je doprinijeti interetničkoj saradnji i međureligijskom dijalogu između mladih različitih religijskih pripadnosti u BiH, saopšteno je iz ovog pravoslavnog centra.

Projekat je podržan kroz program malih grantova američke Ambasade u BiH, a polaznici su bili mladi različitih vjeroispovijesti iz Zenice i Bihaća koji su, osim upoznavanja o ljepoti kaligrafskog pisma, imali priliku da se međusobno upoznaju i razbiju predrasude jedni o drugima.

Koordinator projekta Nadežda Mojsilović istakla je da je ova izložba pokazala kako mladi, bez obzira na različite pripadnosti, mogu zajedno stvarati prelijepa djela, te prikazati ljepotu suživota.

“Posebno smo srećni što je, osim svog rada, izložbu uljepšala svojim glasom Amina Baručija, učesnica radionica”, rekla je Mojsilovićeva.

Sekretar Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici Kenan Hodžić istakao je da je karakteristično za mlade ljude da sanjaju, a zadatak društvene zajednice je da im pomogne da bar neke snove i ostvare.

“Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske žSveti Petar Sarajevskiž i Odbor za međureligijsku saradnju Zenica potrudili su se ovim projektom da bude ostvarenje snova mladih o kaligrafiji, o zajedništvu i plemenitom djelovanju”, istakao je Hodžić.

Građani Zenice izložbu će moći da pogledaju do 1. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana