U zaštitu od poplava utrošeno 80 miliona KM

D. J.
U zaštitu od poplava utrošeno 80 miliona KM

Banjaluka - Srpska je u posljednjih pet godina utrošila gotovo 80 miliona KM u zaštitu od poplava, pri čemu je izgrađeno ili nadograđeno oko 40 kilometara savskih nasipa, čime je znatno povećana bezbjednost građana i njihove imovine, posebno kada je riječ o rijeci Savi, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

- Izvedeni su radovi i na 140 kilometara obodne kanalske mreže, regulisano je oko 50 kilometara vodotoka raznih nivoa, te oko osam kilometara obaloutvrda. Radovi u okviru zaštite od voda u RS izvode se u šest velikih projekata ukupne vrijednosti gotovo 216 miliona KM - navedeno je u saopštenju.

Iz Uprave civilne zaštite RS rekli su juče da Sava i Drina kod Bijeljine rastu, ali su i dalje ispod kote redovne odbrane od poplava, te dodali da su ostale rijeke u svojim koritima sa tendencijom opadanja nivoa toka. Zbog povećanog vodostaja Save kod Srpca došlo je do izlijevanja u naselju Gaj, gdje je jedna kuća zaplavljena, a pod vodom je nekoliko poljoprivrednih parcela na potezu od Srbac Sela do Kobaša. Riječ je o nebranjenom području opštine koje se gotovo svake godine nađe na udaru poplava.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

U Srpskoj rođeno 25 beba
U Srpskoj rođeno 25 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana