U toku godine realizacija javnih nabavki za trasu regionalnog puta u zoni Starog Ugljevika

SRNA
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Iz Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" saopšteno je da će u toku ove godine biti realizovane javne nabavke u vezi sa izgradnjom urušenog dijela trase regionalnog puta u zoni Starog Ugljevika.

Iz ovog preduzeća Srni je rečeno da finansiranje tehničke dokumentacije i samu izgradnju realizuje Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ "Ugljevik".

"U skladu sa Zakonom o javnim putevima propisano je da se izmještanje ili rekonstrukcija dijela puta zbog građenja novog objekta, gdje spada i rudnik, vrši u skladu sa standardima postojeće kategorije puta, a troškove izmještanja puta u cijelosti snosi investitor novog objekta", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je prošle godine potpisan Sporazum o uređenju međusobnih odnosa, prava, obaveza i odgovornosti u vezi realizacije trajnog izmještanja dijela trase regionalnog puta, koji se nalazi u eksplatacionom polju ležišta "Bogutovo selo-Ugljevik istok 1", između "Puteva Srpske" i "Elektroprivrede Republike Srpske", zavisno preduzeće RiTE "Ugljevik".

Nakon potpisivanja ovog sporazuma, formiran je stručni tim za sprovođenje postupka utvrđivanja trajne trase dionice, dodaju iz "Puteva Srpske".

U saopštenju se ističe da je radom stručnom tima u prethodnom periodu utvrđeno da je za realizaciju trajnog izmještanja trase regionalnog puta neophodno izraditi sveobuhvatnu i detaljnu tehničku dokumentaciju te da je obaveza "Puteva Srpske" da sprovede javnu nabavku za izbor pravnog lica koje će izraditi tu dokumentaciju.

"Javno preduzeće Putevi Republike Srpske prati stanje regionalnog puta i ukoliko dođe do daljeg urušavanja dijela trase aktivnostima RiTe Ugljevik, s ciljem bezbjednosti saobraćaja i učesnika u saobraćaju, zatražiće od Ministarstva saobraćaja i veza da donese rješenje o obustavi saobraćaja do trajnog izmještanja puta", navodi se u saopštenju.

RiTE "Ugljevik" juče je saopštio da su obezbijedili novac za izgradnju urušenog dijela trase regionalnog puta uljed razvoja rudarskih radova u zoni Starog Ugljevika, ali da nemaju nadležnost da obave radove.

U saopštenju su naveli da nemaju nadležnost da grade javne puteve zbog čega su preduzete sve aktivnosti da bi se animirali nadležni organi, prije svega "Putevi Srpske" i lokalna samouprava s ciljem trajnog rješenja problema putne infrastrukture, ali da do sada nisu dali konkretne rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana