U Srpskoj 159 zaraženo od morbila

GS
U Srpskoj 159 zaraženo od morbila

BANjALUKA – Broj zaražen od morbila u Republici Srpkoj raste, pa je tako je do sada u Srpskoj prijavljeno 159 slučajeva oboljelih od malih boginja.

"Najviše prijavljenih slučajeva je u i Bijeljini 115, Banjaluci 19, Istočno Novo Sarajevo osam, Istočna Ilidža četri, Ugljevik tri, Kotor Varoš, Pale, Doboj po dva slučaja, dok je po jedan slučaj prijavljen u Mrkonjiću Gradu, Prnjavoru, Laktašima i Pelagićevo",  kazali su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Dodaju da najveći broj oboljelih je starosti od jedne do četri godine, čak  68 mališana, dok  je među oboljelim i sedam bebe mlađe od godinu dana.

"Među oboljelima od malih boginja ima i 44 mališana , uzrasta od pet do devet godina godina", kazali su iz Instituta.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kazali su ranije za "Nezavisne novine" da domovi zdravlja u Srpskoj na raspolaganju imaju MRP vakcinu.

Nadležni i dalje apeluju na roditelje da na vrijeme vakcinišu svoju djecu MRP vakcinom koja je jedini vid zaštite protiv ove bolesti.

Visoka temperatura, osip po koži, kašalj i curenje nosa, samo su nekim od simptoma malih boginja ili morbila, koji treba da budu uzbuna da se zaraženi jave nadležnim zdravstvenim ustanovam

Iako obolijevaju i odrasli među zaraženima je najviše djece i to one koja su nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana vakcinom protiv morbila.

A male boginje ili morbili su izuzetno zarazna virusna infekcija, protiv koje postoji efikasna vakcina, MRP, koja je obavezna za svu djecu do sedme godine života, a daje se u dvije doze.

Da bi se postigao kolektivni imunitet, neophodno je da bude vakcinisano 95 odsto djece, a u Republici Srpskoj prvom dozom u 2022. godini vakcinisano je svega 69 odsto mališana, a drugom dozom njih 75 odsto, kažu epidemiolozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana