U Novoj Gorici otkrivena bomba zaostala iz Drugog svjetskog rata

Tanjug
Foto: 24.ur

LjUBLjANA - Na gradilištu u Novoj Gorici otkrivena je avionska bomba zaostala iz Drugog svjetskog rata, teška 226 kilograma.

Bombu su pronašli predstavnici civilne zaštite sjeverno od željezničke stanice, na dubini od 475 metara, a kako prenosi Televizija Slovenija, bomba je engleske proizvodnje i sadrži 96 kilograma eksploziva.

Njeno uklanjanje zakazano je za 10. mart, a jedinica za zaštitu od neeksplodiranih ubojitih sredstava navela je da je dobro što je osigurač bombe u dobrom stanju što će olakšati neutralizaciju bombe.

Do uklanjanja, bomba će biti zakopana iz bezbjednosnih razloga - da vremenski uslovi ne bi promijenili stanje eksploziva.

Kako su naveli iz jedinice period od pronalaska do uklanjanja bombe je dugačak, kako bi bilo dovoljno vremena da se cio okrug pretraži.

“Ovde je bilo masovno bombardovanje. Prema našim informacijama, na ovo područje je bačeno oko 600 bombi. Mnoge su eksplodirale, ali neke nisu. Postoji mogućnost da naletimo na još jednu bombu”, rekao je predstavnik jedinice. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana