U Istočnom Novom Sarajevu otkriven Spomenik porodici

Srna
U Istočnom Novom Sarajevu otkriven Spomenik porodici

ISTOČNO NOVO SARAJEVO - U Istočnom Novom Sarajevu večeras je u prisustvu brojnih građana otkriven i osveštan Spomenik porodici u okviru spasovdanskih svečanosti povodom krsne slave i Dana opštine.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je da spomenik vrijedan 320.000 KM simbolizuje prošlost, sadašnjost i budućnost.

On je naglasio da je spomenik simbol teških vremena devedesetih godina prošlog vijeka kada su sarajevski Srbi morali da napuste vjekovna ognjišta i sve što su gradili i da krenu zajedno da grade novi život.

Katić je rekao da je Istočno Novo Sarajevo simbol porodice, jer svake godine ima sve više porodica koje dolaze ovdje i zasnivaju novi život, što simbolizuje i ovaj spomenik.

Vajar Zoran Kuzmanović rekao je da je na spomeniku radio oko dvije godine i da je velika odgovornost postaviti skulpturu koja treba da egzistira dugo u vremenu i prostoru.

On je naglasio da je bio veoma inspirisan samom temom i da spomenik predstavlja članove porodice koji su okupljeni i zatvoreni u svoj intimni prostor.

"Donja skulptura je geometrizovana i personifikuje izgradnju grada i temelje, a gornji dio je u portretima i međusobnom odnosu gdje možemo da vidimo emociju i neku vrstu drame tih odnosa", pojasnio je Kuzmanović.

On je naveo da je skulptura rađena u bronzi, visoka je 3,5 metra i teška 1,5 tonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana