Trebinje: Inženjerstvo informacionih sistema novi smjer na FPM

Srna
Trebinje: Inženjerstvo informacionih sistema novi smjer na FPM

TREBINjE - Fakultet za proizvodnju i menadžment (FPM) Trebinje planira da u akademskoj 2024/25. godini otvori novi studijski program Inženjerstvo informacionih sistema i tehnologija, koji će ova visokoškolska ustanova realizovati uz podršku Fakulteta tehničkih nauka (FTN) iz Novog Sada.

Nakon današnjeg sastanka sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem, dekan FPM-a Obrad Spaić naveo je da bi studijski program, koji je u potpunosti usklađen sa programom FTN-a, od oktobra trebalo da dočeka do 25 studenata, saopšteno je iz Gradske uprave Trebinje.

“Nadamo se da bi prvi upisni rok trebao biti organizovan već u junu. Elaborat o opravdanosti izvođenja studijskog programa je prošao sve relevantne organe Univerziteta u Istočnom Sarajevu i trenutno je u završnoj fazi početne akreditacije koju sprovodi Agencija za visoko obrazovanje Republike Srpske. Očekuje se da će ovaj postupak biti završen u najskorijem roku”, rekao je Spaić.

Imajući u vidu sporazum o saradnji dva fakulteta, on pojašnjava da će studenti trebinjskog fakulteta imati mogućnost studentske mobilnosti tako što će jedan ili dva semestra predavanja, vježbe i ispite moći da realizuju u Novom Sadu i obratno.

“Nastavni kadar novog studijskog programa čini 30 renomiranih nastavnika FTN-a Univerziteta u Novom Sadu, FPM-a Trebinje i matičnih fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu”, naveo je Spaić.

Studijski program je koncipiran tako da prati najsavremenije tendencije u oblasti informacionih sistema i tehnologija radi njihove primijene u razvoju kompleksnih softverskih rješenja primjenjivih u različitim sistemima.

“Imajući u vidu savremene potrebe tržišta rada, postoji realan interes različitih kompanija za otvaranjem predstavništava u našem gradu, a nedostatak kadra iz oblasti informacionih sistema predstavlja prepreku za realizaciju brojnih razvojnih projekata”, pojasnio je Spaić.

On je rekao da bi studenti ovog studijskog programa još u toku studija mogli biti angažovani u ovim kompanijama kroz različite programe saradnje i usavršavanja, a svršeni studenti će imati zvanje inženjera informacionih tehnologija.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je otvaranje novog studijskog programa rezultat izuzetno dobre saradnje koju ova visokoškolska ustanova i grad Trebinje imaju sa novosadskim FTN-om.

“Nedavno sam prisustvovao svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana FTN-a u Novom Sadu. Dekan fakulteta Boris Dumnić i veliki broj njegovih saradnika sa oduševljenjem su podržali budući studijski program i izrazili spremnost da budu dio tima koji će, uz domaći i kadar Univerziteta u Istočnom Sarajevu, realizovati nastavu u Trebinju”, naveo je Ćurić.

On je istakao i da je otvaranje ovog studijskog programa preduslov za dolazak kompanija iz IT sektora u Trebinje.

“Već smo otvorili Inovaciono-preduzetnički centar, a u okviru kongresnog centra, koji će graditi žElektroprivreda Republike Srpskež, dali smo prijedlog i da se izgradi naučno-tehnološki park”, poručio je Ćurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana