Sve službe spremne da brane Srpsku od vode

Anita Janković-Rečević
Sve službe spremne da brane Srpsku od vode

Banjaluka - Bujični vodotoci, odroni i klizišta usljed obilnih padavine koje se očekuju narednih dana mogli bi ugroziti domaćinstva u slivovima rijeka Une, Sane, Vrbasa i Bosne, a nadležni uvjeravaju da su spremni za potencijalne poplave, te da do izlivanja velikih rijeka, po scenariju iz maja 2014. godine, ne bi trebalo doći.

Vlada RS imenovala je u petak četvoročlani tim koji ima zadatak da prati stanje u Srpskoj usljed najavljenih obilnih padavina, koje se očekuju u nedjelju, ponedjeljak i utorak. Tim čine potpredsjednik Vlade Anton Kasipović, ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić i unutrašnjih poslova Dragan Lukač, te generalni sekretar Vlade Siniša Karan. Zbog potencijalne opasnosti Pašalić se u petak hitno sastao sa predstavnicima republičkih uprava, ustanova i zavoda da bi dogovorili mjere u slučaju eventualnih poplava.

- U nekim područjima očekuje se da će za četiri dana pasti više od 200 litara kiše po kvadratnom metru što je, ako se zna da godišnja količina padavina u Banjaluci iznosi 1.010 litara, mnogo. Svjesni smo da će biti bujičnih vodotoka, odrona i klizišta, posebno u urbanim područjima, ali sve službe su spremne i znaju kako da se ponašaju - rekao je Pašalić.

On je istakao da situacija koja očekuje RS narednih dana nije ni blizu onoj kakva se desila u maju 2014. godine.

- Prije pet godina mart i april su bili veoma kišoviti i zemljište je bilo prepuno vlage pa su obilne padavine u maju dovele do poplava. Iako nas sada očekuje intenzivna kiša o scenariju iz 2014. godine ne možemo govoriti naročito jer je u jačanje vodoprivrednih objekata Srpska od tog perioda uložila više od 100 miliona KM  - naveo je Pašalić.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed kaže da su sve lokalne službe civilne zaštite u stanju pripravnosti od srijede.

- Na mogućnost poplava upozorili smo i sve načelnike i gradonačelnike u RS, a u stanju pripravnosti su i specijalizovane jedinice zaštite i spasavanja u vodi i pod vodom, pumpe visokog kapaciteta, sportski klubovi i nevladine organizacije. Alarmirali smo i Helikopterski servis i Crveni krst - rekao je Međed.

Direktor Hidrometeorološkog zavoda RS Tomislav Šajić naveo je da se najobilnije padavine očekuju na području prijedorske regije i Novog Grada, te da će svi građani koji stanuju u plavnim područjima blagovremeno biti obaviješteni o potencijalnoj opasnosti.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da su sve gradske službe u fazi preduzimanja preventivnih mjera, te pozvao građane da narednih dana prate upozorenja, dok je prvi čovjek Doboja Boris Jerinić poručio da nema bojazni da će rijeka Bosna ugroziti grad.

Ministarstvo bezbjednosti BiH obavijestilo je sve nadležne institucije iz sistema zaštite i spasavanja u BiH i međunarodne partnere o najavljenim padavinama, te zatražilo da budu u pripravnosti u slučaju potrebe za angažovanje dodatnih snaga za pružanje pomoći službama civilne zaštite.

*Uputstvo Civilne zaštite grada Banjaluka građanima

- imati spreman materijal za zaustavljanje prodiranja vode u kuću

- svu pokretnu imovinu izmjestiti na sigurno 

- ne hodati kroz plavnu vodu ako prelazi preko koljena

- ne voziti poplavljenim saobraćajnicama

- ne koristiti hranu, vodu ili lijekove koji su došli u dodir sa poplavnom vodom

- potrebno provjeriti da li postoje oštećenja zbog kojih bi moglo doći do rušenja objekta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana