Strani turisti okupirali hotele u Srpskoj

Danijela Bajić
Strani turisti okupirali hotele u Srpskoj

BANjALUKA - Republika Srpska ovih dana vrvi od turista i gotovo svi smještajni kapaciteti su odavno popunjeni, zbog čega se u mnogim gradovima doslovno traži mjesto više za prenoćište u novogodišnjoj noći.

Do proslave Nove godine ostalo je svega nekoliko dana, a ulice i šetališta u Banjaluci i Trebinju već su preplavili turisti, dok se u narednim danima očekuje dolazak većeg broja gostiju i u druge dijelove Srpske.

Za proslavu najluđe noći u Srpskoj mjesec dana unazad vlada veliko interesovanje i skoro svi hoteli su već zauzeti. Gotovo je nemoguće naći i stan na dan, vikendicu ili kuću za iznajmljivanje, jer su ti smještajni kapaciteti odavno popunjeni.

Uz sve ljepote grada na Vrbasu u kojima turisti mogu uživati, veliki značaj ima i organizovani doček Nove godine koji je planiran na otvorenom, gdje će za sve prisutne pjevati regionalne muzičke zvijezde Željko Samardžić i Lepa Brena.

U hotelu “Jelena” kažu da za najluđu noć očekuju i do 140 gostiju iz Srpske i regiona.

- Najviše gostiju nam stiže iz Slovenije i oni već godinama prednjače, a smještaj uglavnom rezervišu na dvije noći - kazala je recepcionerka Tatjana Ćosić i dodala da su cijene smještaja ostale na prošlogodišnjem nivou pa je za noćenje sa doručkom potrebno izdvojiti između 165 i 200 maraka, zavisno da li je jednokrevetna ili dvokrevetna soba.

Prema njenim riječima, bilo je mnogo interesovanja za smještaj koje su morali da odbiju jer više nije bilo mjesta u hotelu. 

Gosti su polako počeli pristizati i u banjalučki hotel “In”, gdje su svi smještajni kapaciteti još u novembru popunjeni.

- Zbog proslave Nove godine u Banjaluci kod nas su smještaj najviše rezervisali stranci - istakli su u ovom hotelu i dodali da je za noć potrebno izdvojiti 93 marke za jednokrevetnu sobu, dok je najjeftinija dvokrevetna 117 KM.

Ništa manje posla nemaju ni u hotelu “Central park”, koji se nalazi u srcu Trebinja. U ovom hotelu kažu da je posljednje slobodno mjesto za Novu godinu rezervisano početkom decembra te uprkos tome telefoni i dalje ne prestaju da zvone.

- Gosti uglavnom iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije, polako pristižu. Kada je riječ o proslavi i ove godine smo pripremili zanimljiv program - kazali su u ovom trebinjskom hotelu.

Zadovoljno trljaju ruke i u Turističko-zabavnom kompleksu “Ribarski konaci” u Doboju, gdje su ostala još dva-tri slobodna bungalova.

- Pitanje je samo časa kada ćemo i njih popuniti, jer telefoni ne prestaju da zvone. Pored domaćih i gostiju iz Hrvatske i Srbije, ove godine imamo i Nijemce i Austrijance - kazala je recepcionerka Marija Lukić.

Jedan od glavnih zadataka za naredni period trebalo bi, prema riječima direktora Turističke organizacije RS Miodraga Lončarevića, da bude proširenje smještajnih kapaciteta u Srpskoj.

- Gostiju je sve više zbog čega moramo, pored ponude, da radimo i na proširenju kapaciteta. Ono što me posebno raduje jeste i to što sve više naših stanovnika ostaje ovdje za novogodišnje praznike - kazao je Lončarević i dodao da Srpsku čini posebnom to što može da ugodi skoro svačijem ukusu i džepu.

Otkazivanje

Vlasnik hotela “Zlatna žita” na Palama Slavko Koroman kazao je da su kapaciteti za proslavu najluđe noći popunjeni. Međutim, problem predstavlja nedostatak snijega zbog čega pojedini gosti otkazuju ili skraćuju rezervacije.

- Imali smo nekoliko situacija da gosti otkažu rezervaciju, ali sreća pa je veliko interesovanje i odmah to mjesto popunimo. Naruku nam nikako ne ide vremenska prognoza nakon Nove godine, jer prema najavama meteorologa ni tada neće biti padavina, zbog čega pojedini skraćuju boravak na Jahorini i Palama - kazao je Koroman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana