Sladoled sve traženiji bez obzira na godišnje doba

Danijela Bajić
Sladoled sve traženiji bez obzira na godišnje doba

BANjALUKA - Da je sladoled mnogima postao omiljena poslastica tokom cijele godine, potvrđuje podatak da je u prva četiri mjeseca na domaće tržište stiglo ovih proizvoda u vrijednosti od 11,94 miliona marka, što je za četiri miliona više u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od januara do kraja aprila uvezeno je 1,88 miliona kilograma sladoleda u vrijednosti od 11,94 miliona maraka. U istom periodu prošle godine, govore podaci UIO, u BiH je iz inostranstva stiglo 1,46 miliona kilograma, za šta je izdvojeno 8,04 miliona maraka.

- Najviše sladoleda od početka godine stiglo je iz Srbije i Hrvatske. Među zemljama iz kojih smo uvozili ovu ledenu poslasticu od početka godine su i Poljska, Sjeverna Makedonija, Italija, Mađarska, Francuska i Slovenija - istakli su u UIO BiH.

Podaci UIO pokazuju da je BiH od januara do kraja aprila ove godine u inostranstvo izvezla 52.194 kilograma sladoleda u vrijednosti od  242.401 marke.

Sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije pri Privrednoj komori Srpske Dragan Šepa rekao je za “Glas Srpske” da je na domaće tržište u ovoj godini uvezeno više sladoleda nego lani, a vrijednost je dodatno uvećana zbog viših cijena ovih proizvoda.

- Potražnja za ledenim poslasticama je sigurno veća. Osim toga, određeni marketi su krenuli da plasiraju sladolede, koji se proizvode u inostranstvu, kao svoju marku. S druge strane, domaća proizvodnja industrijskog sladoleda kod nas gotovo da ne postoji, jer se niko ne usuđuje da ulaže novac u pokretanje te proizvodnje zbog postrojenja koja nisu nimalo jeftina - kazao je Šepa.

Dodao je da u Srpskoj ima nekolicina zanatskih, odnosno poslastičarskih radnji koje proizvode ovu ledenu poslasticu, koju uglavnom prodaju u sklopu svojih lokala.

Prema riječima izvršne direktorice Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murise Marić, svako ko prođe kroz bilo koji prodajni objekat može vidjeti da je potpuna dominacija uvoznog sladoleda.

- Iako je sladoled ljetna poslastica, sve više stanovništva ovaj proizvod konzumira i zimi. Sladoled iz Srbije i Hrvatske je preplavio naše tržište, a u mnogim radnjama u posljednje vrijeme mogu se naći i proizvodi kompanija iz Italije i Poljske - kazala je Marićeva i dodala da cijene sladoleda rastu kao i temperature u ljeto.

Uvoznici ovog proizvoda dobro profitiraju u BiH jer, kako ističe, čim malo otopli, frižideri se mogu vidjeti na svakom ćošku, ispred kojih se formiraju i redovi.

- Prethodni mjeseci su bili jako topli i stanovništvo je već u martu konzumiralo sladoled kao da je jul. Granice se jednostavno pomjeraju, tako da se i kod nas prije sezone počinju konzumirati sladoled, lubenica, jagode i drugi proizvodi - rekla je Marićeva.

Dodala je da bi domaći proizvođači, kada bi ih bilo, odlično profitirali od proizvodnje i prodaje sladoleda.

Statistika

Prema podacima UIO, na tržište BiH tokom prošle godine stigao je sladoled u vrijednosti većoj od  37,60 miliona maraka. Godinu ranije, kako je navedeno iz UIO, na tržište BiH ovih proizvoda stiglo je u vrijednosti  32,53 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana