Sazidan temelj slobode, bratstva i ljubavi

Dragana Orlović
Sazidan temelj slobode, bratstva i ljubavi

Banjaluka - Vlada RS donijela je rješenje kojim će iz budžetske rezerve izdvojiti milion maraka za izgradnju srpsko-ruskog hrama u Banjaluci, koji će biti simbol slobode, bratstva i ljubavi između ta dva naroda.

Temelji ove buduće svetinje i duhovno-kulturnog centra, koja niče u banjalučkom naselju Aleja centar, u čast ruske carske porodice Romanov, već su završeni. Pored svih imovinsko-pravnih i građevinsko-pravnih pitanja, urađena je, kako nam otkrivaju u upravi crkvene opštine Banjaluka, kompletna podrumska etaža.

- Završen je iskop, izliven je temelj podrumske etaže sa temeljnom pločom, zidovima i prvom pločom u nivou zemlje, koja ujedno predstavlja i površinu budućeg trga oko hrama. Gotovi su i kompletni radovi za temelj hrama sa kamenim oblogama, kao i za temelj duhovno-kulturnog centra - kažu u toj upravi.

Izgradnja hrama otpočeće, kako kažu, čim budu obezbijeđeni svi neophodni materijalno-tehnički uslovi, imajući u vidu složenost, kvalitet i način izvođenja radova na toj vrsti objekata. 

U upravi crkvene opštine Banjaluka podsjećaju i da će ovaj hram i duhovno-kulturni centar biti građeni uporedo od tri vrste materijala - kamena, betona i cigle.

- Svi ovi radovi moraju se odvijati istovremeno i završiti u istom postupku, zaključno sa krovnom konstrukcijom - dodali su u upravi.

Banjalučki srpsko-ruski hram je replika hrama Čuda arhangela Mihaila izgrađenog sredinom 14. vijeka u moskovskom Kremlju, srcu Rusije. Osveštanju temelja prisustvovao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Značaj

Temelji hrama posvećenog rusko-srpskom prijateljstvu osveštani su u septembru prošle godine. Liturgiju su tada služili ruski i srpski episkopi, sveštenici i đakoni. Mnogi stanovnici RS i tada, kao i danas, poručuju da je njegova gradnja od velikog značaja za srpski narod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana