Rektor Univerziteta „Apeiron“ otvorio izložbu posvećenu velikom Mihajlu Pupinu

G.S.
Rektor Univerziteta „Apeiron“ otvorio izložbu posvećenu velikom Mihajlu Pupinu

Prof. dr Sanel Jakupović, rektor Panevropskog univerziteta „Apeiron“ svečano je danas otvorio izložbu "Sa pašnjaka do naučenjaka", koju je Savez inovatora Republike Srpske posvetio svjetskom velikanu Mihajlu I. Pupinu, a koja nosi isti naziv kao i autobiografija za koju je naučnik 1924. godine dobio Pulicerovu nagradu.

Rektor Jakupović je naglasio da naučno i životno djelo Pupina treba da bude motivacija i podstrek današnjim generacijama da prigrle nauku, marljivo uče, istražuju i u tome budu uporni.

Prisutnima su se obratili i predsjednik Skupštine Saveza inovatora RS i nastavnik Univerziteta „Apeiron“, prof. dr Drago Talijan, te autor izložbe Ljubiša Pašić, generalni sekretar Saveza.

 

 „U Americi, npr. prva pobjeda mu je bila kada je šamarom odbranio fes koji mu je jedan od momaka na ulici gurnuo s glave, a potom se isti taj rukovao sa Pupinom zbog hrabrosti u sredini koja ga ne zna“, kazao je Pašić, a zatim ispričao priču o životu genijalca, o brilijantnom umu, naučniku, univerzitetskom profesoru, akademiku, članu brojnih američkih i evropskih naučnih ustanova, velikom dobrotvoru...

Izložba je upriličena povodom 170 godina od rođenja Mihajla I. Pupina, postavljena je na 30 banera koji ilustruju njegovu autobiografiju i od 17. do 26. juna za posjetioce je otvorena svakim radnim danom od 10 do 18 časova, u auli Univerziteta „Apeiron“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana