Rekreativci olako ulaze u sportske avanture

Danijela Stokanić
Rekreativci olako ulaze u sportske avanture

Banjaluka - Provjera zdravstvenog stanja, između ostalog, srca i pluća prije svake veće fizičke aktivnosti trebalo bi da bude obaveza svih rekreativaca, a ljekarsko uvjerenje uslov za učestvovanje na manifestacijama sa zahtjevnijim sportskim disciplinama.

Poručili su to juče ljekari, koji, kako kažu, na prste jedne ruke mogu nabrojati koliko im se rekreativaca, između ostalih trkača i planinara, do sada obratilo prije planirane fizičke aktivnosti.

Prema njihovim riječima, fizičke aktivnosti poput vježbanja, trčanja i planinarenja su kao lijek, ako se pravilno doziraju, ali mogu imati poguban ishod ako se u njih upusti neko ko za to nije spreman.

Načelnik Službe medicine sporta u Zavodu za medicinu rada i sporta RS Milidrag Vukotić ističe da je nedavni Banjalučki polumaraton pokazao da malo koji rekreativac mari za zdravlje što potvrđuje podatak da im se nijedan učesnik nije javio kako bi pred trku provjerio zdravstveno stanje.

- Učešće u zahtjevnijim sportskim disciplinama kao što je polumaraton, zahtijeva obaveznu kontrolu sedimentacije, krvne slike, šećera u krvi, urin i EKG - kazao je Vukotić i istakao da su lani pred ovu manifestaciju pregledali nekolicinu učesnika.

On smatra da bi organizatori sportskih manifestacija trebalo da od učesnika kao prvo traže ljekarsko uvjerenje ne starije od mjesec, što, kako kaže, nije slučaj u Srpskoj.

- Obavezan ljekarski pregled trebalo bi da prođu i rekreativci prije upisa u teretanu ili na fitnes, kao i planinari, kako bi se uvjerili da je lokomotorni sistem spreman za određenu fizičku aktivnost. Na put prije konsultacija sa ljekarom nikako ne bi trebalo da krenu ni hodočasnici, jer to je jedna od ekstremnih aktivnosti - rekao je Vukotić.

Direktor fočanskog Doma zdravlja Miroslav Ristanović istakao je da profesionalni sportisti iz Foče redovno dolaze na ljekarske preglede, dok nijedan rekreativac nije zatražio provjeru zdravstvenog stanja.

- Svi koji se rekreativno bave nekim sportom trebalo bi da s vremena na vrijeme urade bar osnovne pretrage. Kolege i ja se ne sjećamo kada je neko od sugrađana ko ide u teretanu, na aerobik ili planinarenje došao na osnovne analize ili bar zatražio savjet ljekara - kazao je Ristanović.

Da ni trebinjski rekreativci nisu ništa odgovorniji kada je u pitanju preventiva potvrđuju u tamošnjem Domu zdravlja.

- Preventivni pregledi su uvijek dobro došli - kazala je specijalista porodične medicine u ovom Domu zdravlja Tatjana Bošnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana