Rekordna naplata javnih prihoda

Srna
Rekordna naplata javnih prihoda

Banjaluka - Poreska uprava Republike Srpske u prošloj godini na račun javnih prihoda prikupila je 2,44 milijarde maraka, što predstavlja rekordnu naplatu od osnivanja Poreske uprave.

 

Naplata javnih prihoda u prošloj godini veća je za četiri odsto nego 2017. odnosno naplaćeno je 87,3 miliona KM više, uz zadovoljavajući rast naplate i direktnih poreza i doprinosa, ali i ostalih javnih prihoda, saopšteno je u petak iz Poreske uprave. Dodaje se da je Poreska uprava u cijeloj prošloj godini zadržala pozitivan trend u naplati javnih prihoda, što se može pripisati svakodnevnim aktivnostima koje ova uprava preduzima u okviru svoje nadležnosti.

Te aktivnosti, ističe se u saopštenju, usmjerene su prije svega na terenske kontrole i redovnu naplatu, ali i na dalje jačanje usluga poreskim obveznicima i modernizaciju poslovanja. Osim toga, primjenom novog Integrisanog informacionog sistema omogućeno je automatsko izdavanje opomena, kao i izrada rješenja prinudne naplate, što je svakako imalo pozitivan efekat na naplatu javnih prihoda koji su u nadležnosti Poreske uprave.

Kada je riječ o direktnim porezima, u prošloj godini su naplaćeni u iznosu od 492,6 miliona KM, što je za 26 miliona KM ili šest procenata više nego godinu ranije. Najveći rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dobit, kojeg je naplaćeno 220,8 miliona KM ili gotovo 28 miliona maraka više.

Porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 229,2 miliona KM, što je 5,1 milion manje u odnosu na 2017. godinu. Razlog manje naplate ovog prihoda nalazi se u činjenici da je Vlada RS lani povećala neoporezivi dio plate na 500 KM i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u Srpskoj, pojasnili su iz Poreske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

U Srpskoj rođeno 25 beba
U Srpskoj rođeno 25 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana