Ranko Škrbić za “Glas”: Naučna saznanja iz Srpske pred ruskim ljekarima

Anita Janković Rečević
Foto: G.S.

BANjALUKA - Znanja i iskustva sticana tokom višedecenijskog rada na fakultetu, ali i najnovija naučna saznanja iz domena kardiovaskularnih i molekularnih istraživanja dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić ubuduće će prezentovati i na Moskovskom medicinskom univerzitetu kao gostujući predavač, što je ogroman iskorak jer se prilika poput ove rijetko ukazuje profesorima iz Srpske.

Medicinski univerzitet Sečanov iz Moskve baštini tradiciju iz druge polovine 18. vijeka. Pionir je u ruskom zdravstvenom sistemu, a pod njegovim krovom tokom prethodna dva vijeka radilo je mnogo istaknutih ljekara i naučnika koji su značajno doprinijeli napretku medicine. 

I danas predano rade na razvoju medicine budućnosti uz snažnu akademsku podršku svjetskih lidera i predavača, među kojima će biti i profesor Škrbić. 

On za “Glas” kaže da je to što je izabran za gostujućeg profesora na jednom od najvećih medicinskih univerziteta veliko priznanje za njega lično, ali i za banjalučki Medicinski fakultet, na čijem je čelu već osam godina.

- Razlog zašto sam izabran treba tražiti u velikom opusu publikovanih radova proisteklih iz našeg Centra za biomedicinska istraživanja. Priznanje nije samo meni nego i za sve moje saradnike iz centra koji se bave naukom. Veliko mi je zadovoljstvo što su kolege iz Moskve to prepoznale i izrazile želju da gostujem kod njih - rekao je Škrbić.

Moskovski medicinski univerzitet, priča Škrbić, spreman je da mu četiri puta godišnje obezbijedi avionsku kartu i smještaj kako bi održao predavanja za tamošnje ljekare i studente. 

-  Zbog obaveza koje imam neću biti u prilici toliko puta da putujem, ali ću sigurno odlaziti u Moskvu dva puta godišnje, na proljeće i jesen, kako bih održao predavanja. Moram naglasiti da to neće biti predavanja na katedri, nego će biti ciljano vezana za određene naučne radove iz oblasti kardiovaskularnih i molekularnih istraživanja. To će biti sjajna prilika za razmjenu iskustva - rekao je Škrbić koji je prije tri godine biran za člana Internacionalne akademije za kardiovaskularna istraživanja u SAD. 

Škrbić je dodao da pregovaraju sa Moskovskim univerzitetom da njihovi mladi stručnjaci dođu u Banjaluku kako bi završili istraživanje na svojim doktorskim studijama.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS Željko Budimir rekao je da je izbor Škrbića ogroman uspjeh za sve u visokoškolskom sistemu Srpske, a posebno za banjalučki Univerzitet.

- Ovo je podizanje u rangiranju našeg univerziteta na višu ljestvicu i očekujemo da će ova saradnja biti plodonosna i da će doprinijeti odnosima između Ruske Federacije i Srpske koji su na najvišem stepenu i stalno u uzlaznoj putanji - rekao je Budimir.

Prema njegovim riječima, ovo je pokazatelj i drugim nastavnicima koji rade na Univerzitetu u Banjaluci da se rad uvijek isplati, te da na ovaj način promovišu i visoko obrazovanje Srpske i banjalučki Univerzitet.

- Na ovaj način produbljujemo saradnju sa visokoškolskim ustanovama koje dugoročno gledano mogu da unaprijede naš sistem visokog obrazovanja - naglasio je Budimir i ukazao da je Škrbić pokazao ozbiljne rezultate u naučnoistraživačkom, ali i menadžerskom radu.

MREŽA

Ranko Škrbić je naveo da su specijalizanti i doktorandi Medicinskog fakulteta u Banjaluci juče slušali predavanje gostujućeg profesora Ljubomira Petričevića sa medicinskog univerziteta u Beču. 

- Profesor Petričević je u Banjaluku došao na prijedlog Katedre za ginekologiju. Širimo se na multilateralnim osnovama, a mreža koju stvaramo po svijetu je jako važna za naš fakultet - kazao je Škrbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana