Radnica Nada Kesić, simbol gradske “Tržnice”, otišla u penziju: Pune 42 godine bila na usluzi kupcima

Maja Stanojević
Radnica Nada Kesić, simbol gradske “Tržnice”, otišla u penziju: Pune 42 godine bila na usluzi kupcima

BANjALUKA - Nada Kesić radila je na gradskoj “Tržnice” pune 42 godine, a u zasluženu penziju otišla je 17. maja. Iz gradske “Tržnice” sa ponosom ističu da je upravo njihova firma jedina u kojoj je Nada ikada radila.

Nada se na “Tržnici” zaposlila davne 1978. godine, kada je imala samo 19 godina. Prvo je radila na odjelu na kojem su se prodavala jaja, zatim na prodaji voća i povrću, a onda kada se otvorila prva prodavnica na “Tržnici”, “Slavija”, ona je prešla na poziciju poslovođe u tom objektu.

- Nada je bila vrijedan, kreativan, uzoran i pošten radnik pune 42 godine i nikada ništa nije nedostajalo. Među radnim kolegama Nada važi za strogu, ali pravednu osobu koja nesebično dijeli znanje - kazali su iz “Tržnice”. 

Nada za sebe kaže da je na poslu tražila red, rad i disciplinu, ali da je bila pravedna i da među radnim kolegama nije pravila razlike. 

- Proglasili smo je kreativnom snagom našeg preduzeća, jer je od nje potekao kreativni kutak na “Tržnici”. Ona je u Banjaluci bila među prvima koja je uvela pakovanje poklona, a po tome je naša “Slavija” nadaleko poznata. Tradicija koju i dalje njegujemo jeste besplatno pakovanje poklona za sve naše kupce - poručili su iz “Tržnice”.

Zahvaljujući Nadinom trudu i predanosti skoro da ne postoji radnik u “Slaviji” koji ne zna da kreativno pakuje robu. U vrijeme praznika poput Osmog marta i krsnih slava, radnici u “Slaviji” znaju spakovati i po 8.000 dekoracija.

Ono što je zanimljivo jeste da u “Slaviji” poklone pakuju svi, i muški i ženski radnici. Vladimir Čigojević je u “Slaviji” zaposlen od 17. godine, a na “Tržnici” radi već 14 godina. Kaže da Nada uživa u kreativnom kutku koji je napravila, jer dosta kupaca dolazi u “Slaviju” da prepravi i prepakuje već upakovano.

- Nada je svima nama davala instrukcije. I ja pakujem. Kupci kažu “gdje će muško pakovati”, ali se iznenade na kraju - kaže Čigojević, koji se rado sjeti Nadine pomoći oko punoljetstva, svadbe, rođenja djeteta i svih za njega bitnih trenutaka u kojima mu je ona pružala podršku. 

Stariji kupci Nade se sjećaju po “kreditu na teku”. Ona zna dobro da procijeni ljude, a imala je i veliko povjerenje firme. Radila je sve kako bi i firma i kupci bili zadovoljni.

- S ponosom ističemo i to da je Nada obučila mnoge radnike poslu trgovca. Ona je imala specifičnu obuku, gdje sa radnicima prolazi sve u najsitnije detalje, ali zato sada “Slavija” ima radnike na koje je ponosna - naglašavaju iz “Tržnice”.

Nada je često govorila da je svaki kupac koji uđe u radnju bitan i da svakom treba da se posveti pažnja kao da je jedini, pa su tako često znali da kupcima odnesu stvari do auta.

Osim predanog rada na poslu, Nada je poznata i kao osoba koja posebno voli druženja. Tako je, pored druženja koja firma organizuje, i sama znala da pozove radne kolege kod sebe ili se dogovore pa odu na neko izletište i slično. Kao bi Nada rekla, druženje sa poslovnim kolegama daje pozitivne efekte za firmu i radni kolektiv.

Ako danas pitate Nadu da li bi nešto promijenila u prethodne 42 godine, kada je riječ o poslu, ona će vam reći da ne bi. Imala je brojne ponude za promjenu posla, ali nije ih prihvatala. U “Tržnici” se ponose time.

Nada kaže da je presrećna što je otišla u penziju jer može da se više posveti svojoj porodici.

Direktor

Direktor “Tržnice” Nemanja Bilanović kaže da je sa Nadom bilo zadovoljstvo raditi.

- Bilo je zadovoljstvo imati u firmi nekog poput Nade Kesić. Ona je ostavila dubok i trajan trag za “Tržnicu” i hvala joj što je tolike godine bila sa nama. U svoje ime i u ime cijelog kolektiva želim joj sretan odlazak u penziju i da nas se rado sjeća, kao što ćemo se i mi nje uvijek rado sjetiti - rekao je Bilanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana