Prva dva “vihora” kreću za Ujedinjene Arapske Emirate

Danijela Bajić
Prva dva “vihora” kreću za Ujedinjene Arapske Emirate

BANjALUKA - Prva dva savremeno opremljena borbena vozila “vihor”, proizvedena u Srpskoj, krenula su put Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), a u ruke novih vlasnika trebalo bi da stignu najkasnije do petka.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” većinski vlasnik kompanije “Tehnički remont Bratunac” (TRB) Slavenko Ristić i dodao da je prvobitni plan bio da “vihori” krenu sa banjalučkog aerodroma, međutim Bugarska i druge NATO države nisu dale dozvole za prelijetanje, zbog čega su bili, kako kaže, primorani da traže novi put do Dubaija.

- Mađarska vlada nam je izašla u susret. Dobili smo transportne dozvole da u kamionima prevezemo naša vozila do Budimpešte, odakle bi danas-sutra “vihori” trebalo da “polete” za Dubai, gdje ekipa, koja je zadužena za papirologiju, već čeka - kazao je Ristić i dodao da se vozila u Budimpešti nalaze od nedjelje.

Prva borbena vozila su, ističe Ristić, ispratili uz malo slavlje, dok će pravu “feštu” napraviti kada svi planirani ugovori budu potpisani i ispunjena sva očekivanja i sve što je ova kompanija posljednjih godina ulagala u tehnologiju.

Prema njegovim riječima, tržišna cijana lako taktičkih vozila je, u zavisnosti od opreme, oko 500.000 evra, ali da “vihori”, koji su namjenski rađeni, nisu na komercijalnoj platformi.

- Ako Arapi potvrde specifikacije ovih borbenih vozila u naredne četiri godine biće im isporučeno više desetina “vihora”. Osim Arapa, za naša borbena vozila “vihor” i “despot” zainteresovano je još nekoliko zemalja, između ostalog iz okruženja - rekao je Ristić.

On je podsjetio da su ova vozila bila u testnoj fazi skoro godinu u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, gdje su prošla sve testove.

Vojska UAE je ozbiljna zbog čega ih, naglasio je Ristić, raduje činjenica da su upravo oni odlučili da kupe njihova vozila.

To je jedna, kaže, fenomenalna referenca, prije svega, za ovu kompaniju, jer nije isto prodati vozilo u Afriku i Emirate, imajući u vidu da oni mogu priuštiti najbolje od najboljeg.

- To nam daje krila da zaposlimo nove mlade ljude, prvenstveno inženjere i proširimo proizvodnju. To je dokaz da možemo da poslujemo, proizvedemo i budemo konkurenti na svjetskom tržištu od mnogo većih proizvođača koji se i po 100 godina bave namjenskom industrijom - kazao je Ristić.

Pored borbenih vozila, on je istakao da pokušavaju da podignu i mjesečnu proizvodnju upaljača od 30.000 do 50.000 komada.

- Trenutno smo se koncentrisali na određene projekte, među kojima je i linija za proizvodnju municije i mašina za deminiranje. To su neke stvari koje su nam bile prioritet jer se traže na tržištu - kazao je Ristić i dodao da su u proteklih nekoliko mjeseci zaposlili 80 novih radnika.

Ova kompanija, istakao je on, koristi svaki politički i ekonomski momenat da razvije namjensku industriju Republike Srpske u čemu, tvrdi, i uspijevaju. 

Zaobilaze sukobe

Slavenko Ristić je istakao da ova kompanija ne koristi trenutnu situaciju u Ukrajini te da snabdijevaju svoja tržišta poput Sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

- Trudimo se da apsolutno ne budemo prisutni u ratnim područjima. Nastojimo da ostanemo po strani, ne želimo da dolijevamo ulje na vatru. Držimo se naših tržišta i zona koje nisu u konfliktu. To je sasvim dovoljno da naša kompanija posluje i ostvaruje zavidne rezultate - istakao je Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana