Prnjavorska ergela “Vučijak” ponovo prodaje višak konja

Anita Janković Rečević
Prnjavorska ergela “Vučijak” ponovo prodaje višak konja

BANjALUKA - Prnjavorska ergela “Vučijak” zbog viška životinja u štalama ljubiteljima čistokrvnih konja ponudila je putem prve ovogodišnje licitacije 22 grla rase lipicaner sa prosječnom cijenom od oko 1.700 maraka.

U javnom pozivu za prodaju konja koji je objavljen u “Glasu Srpske” navedeno je da je riječ o grlima starim od nekoliko mjeseci do deset godina. Najjeftinija su ždrebad rođena ove godine. Njihova cijena je 1.000 maraka, dok je za najskuplje grlo potrebno izdvojiti 2.300 KM, a riječ je o konju starom četiri godine. Javna licitacija biće održana 4. avgusta na ergeli, a svi zainteresovani do tada konje mogu pogledati svaki radni dan od 10 do 14 časova.

Pravo učešća na javnoj licitaciji imaju sva pravna i fizička lica koja uplate kotizaciju na račun ergele u iznosu od 100 maraka. Kotizacije za učešće biće najpovoljnijim ponuđačima uračunata u izlicitiranu cijenu, dok će ostalim učesnicima novac biti vraćen.

Konji koji ne budu prodati u avgustu na doboš će ponovo 6. oktobra i 1. decembra ove godine.

Viši stručni saradnik za stočarsku proizvodnju u ergeli “Vučijak” Slađana Preradović navodi za “Glas” da na ergeli trenutno ima oko 120 životinja, dok je kapacitet u postojećim objektima 90 grla.

- Oglas za prodaju konja smo imali tokom proljeća, ali nismo uspjeli da prodamo nijedno grlo pa smo sada sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sačinili novi spisak prekobrojnih grla i raspisali licitaciju. Riječ je uglavnom o mlađim životinjama koje su u dobroj kondiciji, a kojih imamo više od optimalnog broja i u rodovima i linijama te ih zbog toga i prodajemo - pojasnila je Preradovićeva.

Ona je istakla da su ponuđene cijene najniže moguće, a na taj korak su se odlučili da bi privukli što više zainteresovanih.

- Ponuđenim cijenama smo pokrili osnovne knjigovodstvene vrijednosti, odnosno iznose koji moraju biti ispoštovani i nadamo se da će nam to biti odskočna daska u prodaji. Zainteresovanih ima, već su neki ljudi zvali i raspitivali se, tako da očekujemo da prodamo bar dio ponuđenih grla. Ranijih godina kupci su uglavnom bili privatni uzgajivači i škole jahanja - naglasila je Preradovićeva.

Ergela “Vučijak” u Prnjavoru, jedna je od tri u bivšoj Jugoslaviji, osnovana je 1946. godine za potrebe tadašnje vojske. Sudbina lipicanera godinama je bila neizvjesna, a konji su često bili i gladni. Nakon likvidacije AD “Vučijak”, odlukom Vlade RS osnovana je Javna ustanova ergela “Vučijak”, s ciljem stvaranja i očuvanja genetskog potencijala te rase konja.

Priznanje

Slađana Preradović kaže da se na ergeli ubrzano pripremaju za zvaničnu sjednicu LIF-e, Međunarodne federacije uzgajivača konja, a na kojoj bi početkom oktobra trebalo da dobiju status članice.

- Do sada smo bili samo posmatrači, ali smo ispunili sve uslove i čekamo to odobrenje. Time bismo dobili međunarodno priznanje da su naše životinje verifikovane i poznate svima u svijetu. Trenutno imamo šest priznatih linija pastuva i 15 rodova kobila, što je za jednu ergelu veliki genetički potencijal - kazala je Preradovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana