Privrednici na testnom linku sa Poreskom upravom

Danijela Bajić
Privrednici na testnom linku sa Poreskom upravom

BANjALUKA - Testna faza novog fiskalnog sistema, u kojoj se prenos podataka između Poreske uprave RS i privrednika vrši preko interneta, je počela, a ovaj novi model bi, nadaju se mnogi, trebalo da doprinese smanjenju sive ekonomije i mogućnosti zloupotrebe, te većem prilivu novca u budžet.

Novi model fiskalizacije u odnosu na stari će, kako su istakli u Poreskoj upravi RS, za rezultat imati smanjenje operativnih troškova poreskih obveznika, ukinuće nepotrebne troškove administracije, takođe i u smislu čuvanja kontrolnih traka, godišnji servis kasa i štampanja kontrolnih traka za fiskalne račune.

- Novi model fiskalizacije podrazumijeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, putem kojeg će obveznik u trenutku prometa, uključujući i primljeni avans, izdavati fiskalni račun sa LjR kodom. Takođe, ovaj kod na svakom računu podrazumijeva da kupci proizvoda, odnosno korisnici usluga mogu da provjere da li je njihov račun izdat u skladu sa zakonom - objasnio je direktor Poreske uprave RS Goran Maričić. 

Prema njegovim riječima, preko elektronskog fiskalnog uređaja, u okviru podataka o načinu plaćanja, na računu će biti navedeno, zavisno od sredstva plaćanja kojim kupac, odnosno korisnik usluga plaća isporučena dobra ili pružene usluge, “gotovina”, “instant plaćanje”, “platna kartica”, “ček”, “prenos na račun”, “vaučer”, te “drugo bezgotovinsko plaćanje”.

- U slučaju da kupac, odnosno korisnik usluga plaća isporučena dobra ili pružene usluge koristeći više od jednog načina plaćanja, obveznik fiskalizacije preko elektronskog fiskalnog uređaja na fiskalnom računu može navesti i više podataka o načinu plaćanja, pri čemu je u obavezi da iskaže i plaćene iznose podijeljene po pojedinačnim načinima plaćanja - objasnio je Maričić.

Dodao je da su među djelatnostima koje nemaju obavezu evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja vazduhoplovni prevoz putnika, u dijelu koji se odnosi na međunarodni saobraćaj, zatim pružanje bankarskih usluga i usluga osiguranja, osim mjenjačnica, te advokati koji su članovi Advokatske komore RS.

Evidentiranje prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja nije obavezno ni za djelatnosti kockanja i klađenja, vjerske organizacije, kao i prodaju poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na porodičnim gazdinstvima direktno krajnjem potrošaču, te na tezgama na tržnicama.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je za “Glas” da bi novi sistem fiskalizacije trebalo dodatno da uvede re­d u promet.

- Međutim, trebalo bi razmotriti ideju da određene djelatnosti budu uvedene u sistem fiskalizacije, jer ne vidim razlog da neki budu pošteđeni u odnosu na druge privredne subjekte - kazao je Ćorić.

Kazne

Novim Zakonom o fiskalizaciji, koji je na snagu stupio 3. marta 2022. godine, za pravna lica, odnosno obveznike fiskalizacije koji se ne budu pridržavali propisa predviđene su kazne od 8.000 KM do 24.000 KM.

U slučaju da inspektor prilikom nadzora utvrdi da obveznik u momentu prometa ne evidentira ostvareni promet, uključujući i primljene avanse za budući promet preko elektronskog fiskalnog uređaja, izriče obvezniku fiskalizacije zabranu obavljanja djelatnosti od 30 dana.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana